Lääkkeetön kivunhoito

Rentoutumisen ja tietoisen läsnäolon harjoittelu täydentää mainiosti syöpäkivun hoitoa. Kun jännitys kehossa vähenee ja tietoisuus kehon kivuttomista alueista lisääntyy, kivun kanssa on helpompi olla.

Tietoista läsnäoloa ja rentoutumista voi opetella verkon välityksellä kotona. Esimerkkejä näistä tekniikoista:

Rentoutusharjoitukset

Rentoutusharjoitusten avulla voi lievittää kehon jännittyneisyyttä ja siten myös kipua. Kun lihakset rentoutuvat, mielikin on helpompi rauhoittaa.

Osa potilaista kokee kehon jännitystä lievittävät harjoitukset hyödyllisinä silloin, kun pitää valmistautua tutkimuksiin. Ne voivat lievittää tutkimuksista aiheutuvaa epämiellyttävää oloa.

Rentoutusharjoituksia on monenlaisia. Niitä voi oppia terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa. Myös läheinen voi olla avuksi, esimerkiksi lukemalla rentoutusharjoitusta ääneen potilaalle.

Tietoisen läsnöolon harjoitukset

Tietoisen läsnäolon harjoituksissa pyritään vahvistamaan kykyä olla läsnä tässä hetkessä. Näin voidaan lievittää esimerkiksi stressiä, joka johtuu mieltä painavista muistoista tai tulevaisuuden murheista.

Osassa harjoituksia opetellaan esimerkiksi huomion kiinnittämistä oman kehon eri osiin. Kuuntelemalla kehon tuntemuksia ihminen on läsnä tässä hetkessä.

Osa kipupotilaista kokee harjoitukset hyödyllisiksi. Kun potilas tulee tietoiseksi kehon kivuttomista alueista, kivun kanssa on helpompi olla.

Hyödynnä positiiviset virikkeet

Huomion suuntaamista pois kivusta esimerkiksi musiikin kuuntelemiseen, TV:n katseluun, lukemiseen tai muuhun mukavaan voi käyttää kivun hallintaan. Hyviä virikkeitä kivunhallinnan kannalta ovat sellaiset, jotka todella vievät huomiokykyä ja joihin on helppo "upota".


 

Kyllä

Päivitetty  19.12.2018