Kipulääkitys ja suun kuivuminen tai ummetus

Kipulääkkeistä voi tulla sivuvaikutuksia, kuten suun kuivumista tai ummetusta. Sivuvaikutuksia voidaan helpottaa. Lue alla olevasta lisää tietoa ja kysy lisää sairaanhoitajalta hoitopaikassasi.

Suun kuivumisen hoito

Suun kuivumisesta kärsii jopa joka viides suomalainen, ja hoitamattomana suun kuivuus heikentää myös yleisvointia.

Syitä suun kuivumisen on monia. Suun kuivumista voivat aiheuttaa esimerkiksi stressi, tupakointi, liian vähäinen nesteiden nauttiminen sekä suuta kuivattavat lääkkeet.

Osa kipulääkkeistä aiheuttaa suun kuivumista. Erityisesti useiden lääkkeiden yhtäaikainen käyttö aiheuttaa suun kuivuutta.

Myös erilaiset krooniset sairaudet (esim. Sjögrenin syndroma, diabetes) aiheuttavat suun kuivumista. Toisaalta hormonaaliset muutokset elimistössä (mm. vaihdevuodet), paasto, jatkuva suuhengitys tai sädehoito voivat aiheuttaa suun kuivumista.

Syljen vähentymisellä monenlaisia vaikutuksia

Kuivassa suussa on syljen erittyminen vähentynyt ja syljen puuttuminen voi vaikuttaa jopa ruuansulatukseen, sillä syljen entsyymit käynnistävät ruuansulatuksen jo ruokaa pureksittaessa.

Syljen vähentyminen altistaa tai johtaa usein mm. hampaiden nopeaan reikiintymiseen tai limakalvovaivoihin (esim. sienisairaudet suussa aina ruokatorveen saakka).

Suun kuivumisesta voi aiheutua myös erilaisia kielen kipuja (polttava tunne, kirvely jne.). Kuiva suu voi olla myös syynä mm. pahanhajuiseen hengitykseen, poikkeaviin makutuntemuksiin (esim. metallin maku suussa), puhumisen ja/tai nielemisen vaikeuteen sekä hankaluuksiin pitää irtoproteeseja.

Huomioi seuraavat kohdat oireen hallitsemiseksi:

Haitarin otsikkotaso4
Hyvä suuhygienia

Suuhygienia on tärkeä muistaa kuivan suun hoidossa. Hampaat ja hammasvälit on huolellisesti puhdistettava päivittäin; kuivasuisen hammastahna ei saisi sisältää natriumlayryylisulfaattia.

Hammasproteesit on myös puhdistettava huolellisesti. Voimakkaanmakuisia ja/tai alkoholipitoisia suuvesiä tulee välttää (limakalvot vaurioituvat ja alkoholi kuivattaa lisää suuta).

Kuivasuisen henkilön tulisi käydä hammashoidossa tavallista useammin (jopa 3 - 6 kk:n välein), jotta suun ja hampaiden kunto pysyisi ja toisaalta ammattihenkilöstö voisi neuvoa myös ennaltaehkäisevässä mielessä.

Tarkasta ruokailu

Päivittäisten normaalien 5 - 6 aterian ja välipalan pitäisi kunkin sisältää myös pureskelua vaativia ruokia. Ruokailu onkin hyvä päättää pureskeltaviin kasviksiin, pähkinöihin, juustoon tai ksylitolipurukumiin, jotka kaikki neutraloivat happoja. Suun huuhtelu vedellä aterian jälkeen on suositeltavaa. Miedosti etikkaiset elintarvikkeet (suolakurkku, etikkapunajuuret) voivat voimistaa syljentuotantoa aterian ajaksi.

Ruokailujen välillä ei pitäisi syödä tai juoda mitään tavallista sokeria sisältävää; ei myöskään happamia mehuja tai hedelmiä. Ksylitolipurukumi on hampaiden kannalta paras keino lisätä syljeneritystä aterioiden jälkeen ja niiden välillä. Purukumin sijasta voidaan käyttää myös ksylitolipastilleja tai - imeskelytabletteja tai sitten ksylitolia, kalsiumia ja fluoria sisältäviä imeskelytabletteja. Näitä tuotteita on myytävinä ruokakaupoissa ja apteekeissa.

Suun kostuttaminen

On tärkeää muistaa myös juoda vettä riittävästi, jotta suu pysyy kosteana, ja huuhtoa suuta usein vedellä. Kuivan suun limakalvoja ja huulia voi myös voidella ruokaöljyllä. Öisin voi käyttää kaupallisia suun kostutusaineita (ns. tekosyljet) ja geelejä, jotka säilyttävät kosteuden kauemmin kuin vesi.

Nenän kostuttaminen öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla voi auttaa vähentämään suun kuivuutta etenkin yöllä ja varsinkin mikäli on kuorsaus- ja/tai suuhengitystaipumusta. On hyvä myös muistaa, että mielikuvat kirpeästä mausta (esim. sitruunan syöminen) lisäävät syljeneritystä!

Lääkärin arvio vaikeisiin ongelmiin

Vaikeissa suun kuivumisongelmissa voidaan harkita lääkehoitoa lääkärin määräyksen mukaisesti.

Ummetus hallintaan

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.

Myös tunne suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä saattaa olla oire ummetuksesta. Ummetuksen oireita voivat olla vatsakipu, turvottelu, täyden olon tunne, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus.

Muun muassa elintavoilla ja lääkityksellä vaikutusta

Elintavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen. Ummetusta aiheuttavat vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja ilmeisesti myös liian vähäinen nesteiden saanti. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen siksi, että suoli "oppii" tyhjenemään harvoin. Muita ummetusta pahentavia tekijöitä voivat olla yksityisyyden puute sekä masennus ja ahdistus.

Monet kivunhoidossa käytettävät lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Muun muassa opioidit kovettavat säännöllisesti vatsaa.

Ennaltaehkäisy tärkeintä

Parasta ummetuksen hoitoa on ennaltaehkäisy. Lääkkeet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja. Ne eivät vaikuta välittömästi, vaikutus voidaan arvioida vasta 1 - 2 kuukauden kuluttua. Muutoksien tulee olla pysyviä, jotta niiden ummetusta ehkäisevä teho säilyisi.

Huomioi seuraavat kohdat oireen hallitsemiseksi:

Haitarin otsikkotaso4
Ruokavalion tarkastaminen tärkeää

Ummetuksen hoidon perusta ovat sopivat muutokset ruokavaliossa. Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta.

  • Kuituja lisätään vähitellen ruokavalioon, koska kuitulisä voi aiheuttaa aluksi väliaikaisesti kaasunlisäystä ja vatsavaivoja.
  • Säännöllinen, rauhallinen ruokailu ja ruoan kunnollinen pureskelu edesauttavat vatsantoimintaa.
  • Nestettä juodaan runsaasti, vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää kuitulisänä leseitä tai apteekkivalmisteita.
  • Kahvi, tee ja alkoholi jouduttavat nesteiden poistumista elimistöstä ja siten ne pahentavat ummetusta.
Hiemankin lisää liikettä hyvä asia

Vähäinenkin liikunnan lisääminen lieventää ummetusta. Liikunnan laadulla ei ole merkitystä. ”Jos ihminen on laiska, suolikin toimii laiskasti.”

Pidä rytmistä kiinni

Suolta voidaan opettaa säännöllisemmäksi: Aamulla juodaan lasi vettä (luumut voivat olla mukana) ja aamupalan jälkeen käydään "istunnolla". Harjoittelua jatketaan vähintään useita viikkoja, vaikka aluksi ulostusta ei tulisikaan. Ulostamistarpeen laiminlyönti saattaa pahentaa ummetusta.

Konsteja istunnolle

Hyvä ulostamisasento auttaa peräsuolen tyhjenemistä. Paras asento on silloin, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla. Tuolloin lantionpohjan lihakset rentoutuvat ja peräsuoli on valmiina ulostamista varten. Tarvittaessa voi käyttää pallia jalkojen alla hyvän ponnistusasennon saamiseksi.

Genitaalialueen suihkuttaminen lämpimällä vedellä ”istunnolla” rentouttaa sulkijalihaksia ja helpottaa ulostamista. Kiireetön WC:ssä käynti vähentää ummetusta.

Fysioterapeutti voi antaa harjoitteita

Lantionpohjan lihasten harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa auttaa tilanteessa, jossa alueen lihaksissa on kouristelutaipumusta (spastisuutta). Joskus itse ulostamistapahtumassa on häiriöitä, jolloin annetaan biopalautehoitoa. Siinä peräsuoleen asetetun pallon avulla harjoitellaan ulostamista ja samalla rekisteröidään lihaksiston toimintaa.

 

Kyllä

Päivitetty  12.10.2018