Leikkauskivun hoito kotiutumisen jälkeen

Seuraavassa on ohjeita tilanteeseen, jossa sairaalasta kotiuduttua kipu jatkuu ongelmallisena.

​Mitä jos sairaalasta kotiutumisen jälkeen kipu ei ole hallinnassa?

Sairaalasta kotiutuessasi saat ohjeet ja reseptit kipulääkityksestä kotona. Leikkauksen jälkeisen kivun lievittyminen etenee yksilöllistä tahtia. Yleensä kotona riittää jo miedompi kipulääkitys kuin heti leikkauksen jälkeen sairaalassa.

Joskus kipu jatkuu voimakkaana vielä kotona ja lääkitys voi tuntua riittämättömältä. Tarkista silloin ensimmäiseksi, että olet ottanut kipulääkkeitä ohjeen mukaan. Reseptiin kirjattuja annoksia ei tule turvallisuus syistä ylittää. Mieti myös voitko käyttää lepoa, rentoutumista tai huomion siirtämistä pois kivusta esim musiikin, lukemisen tai TV:n katselun avulla helpottamaan kipua lääkkeiden rinnalla.

Jos kipu on hyvin voimakasta eivätkä ohjeen mukaan käytetyt kipulääkkeet riitä lievittämään sitä, ota yhteyttä leikkausyksikköön tai muuhun kotiutusohjeissa kerrottuun paikkaan. Jos muuten et saa apua niin voit aina ottaa yhteyttä terveyskeskuksen tai sairaalan päivystyspoliklinikkaan lisäohjeiden saamiseksi.

Ota yhteyttä leikkausyksikköön tai sovittuun jatkohoitoyksikköön jos:

  • kipu jatkuu voimakkaana huolimatta ohjeen mukaan käytetystä kipulääkityksestä
  • kipulääkkeisiin liittyy voimakkaita haittavaikutuksia
  • kivun luonne muuttuu tai kivun sijainti laajenee
  • sinulle tulee kuumetta, uusi yskä tai hengenahdistusta
  • leikkaushaavasta vuotaa verta
  • leikkaushaavan tulee punoitusta, turvotusta, kuumotusta tai märkävuotoa

Miten toimin jos kipu jatkuu tai en kykene vähentämään kipulääkkeitä määrätyssä aikataulussa?

Yleensä kipu lievittyy ja häviää toipumisen ja haavojen parantumisen myötä. Kivun kesto leikkauksen jälkeen on yksilöllistä. Joskus kipu kuitenkin jatkuu tavanomaista pidempään tai kipulääkityksen vähentäminen annetun ohjeen mukaan ei onnistukaan.

Tähän voi olla useita syitä. Aikaisempi pitkäaikainen kipu leikkausalueella tai muualla ja kipulääkkeiden käyttö voivat pitkittää kipulääkityksen tarvetta leikkauksen jälkeen. Joskus pitkittyvän kivun taustalla on haavan hidastunut paraneminen tai leikkauksessa syntynyt hermovaurio. Myös stressi, huolet ja liiallinen fyysinen rasitus voivat voimistaa kipua. Toisinaan kipulääkkeisiin liittyvät haittavaikutukset tai niiden pelko estävät lääkityksen riittävän annostelun.

Ota yhteyttä leikkausyksikköön tai muuhun sovittuun jatkohoitopaikkaan jos et pysty vähentämään kipulääkitystä annetussa aikataulussa tai leikkauksen jälkeisen kivun hoitoon määrätyt kipulääkkeet loppuvat ennen kuin kipu on rauhoittunut. Lääkäri tai sairaanhoitaja tarkistaa tilanteen ja antaa ohjeet kipulääkityksen jatkosta. Huolehdi riittävästä unesta ja levosta sekä muista myös lääkkeettömät kivunlievityskeinot.

Pieni osa leikkauksen jälkeisestä kivusta pitkittyy yli normaalin haavojen paranemisen keston. Tällöin puhutaan pitkittyvästä leikkauksen jälkeisestä kivusta. Lääkäri varmistaa ettei kyseessä ole lisätutkimuksia tai hoitoa vaativa leikkauskomplikaatio ja tarvittaessa muokkaa kipulääkitystä. Kehon omaa kivun jarrumekanismia tehostavat ja kipuratojen ärtyvyyttä hillitsevät lääkkeet ovat usein hyödyllisiä pitkittyvän kivun hoidossa. Omatoimista kuntoutusta ja mahdollista fysioterapiaa jatketaan lääkärin ohjeiden mukaan kivun sallimissa rajoissa.

 

Kyllä

Päivitetty  7.8.2017