Tietoa pitkäaikaisen kivun lääkehoidosta

Lääkehoito on osa pitkäaikaisen kivun monipuolista hoitoa. Lääkkeillä saavutetaan usein kivun jonkinasteinen lievittyminen, parhaassa tapauksessa kipu lievittyy alle puoleen aiemmasta.


Lääkäri kertoo videolla pitkäaikaisen kivun lääkehoidon periaatteista ja potilailla usein esille tulevista kysymyksistä.

Täydellinen kivunlievitys lääkkein on harvinaista. Lääkehoito pitkäaikaisen kivun ainoana hoitona ei juuri koskaan ole riittävä, vaan sen rinnalle tarvitaan muun muassa psykologisia ja fysioterapeuttisia kivunhallintakeinoja.

Lääkkeiden vaikutuskohdat

Lääkkeillä pyritään vähentämään kipua välittävien hermojen ärtyvyyttä, vähentämään kipuviestien välittymistä aivoihin ja tehostamaan kipua jarruttavien laskevien hermoratojen toimintaa. Monet kivun hoitoon käytettävistä lääkkeistä vaikuttavat suotuisasti myös kivun seurannaisilmiöihin, kuten mielialan muutoksiin ja unihäiriöön.

Pitkäaikaisen kivun lääkehoito toteutuu useimmiten eri tavoin vaikuttavien lääkkeiden yhdistelmänä. Tällä tavoin pyritään paitsi parantamaan kivunlievitystä vaikuttamalla kivun välittymiseen eri kohdissa, myös pitämään yksittäisen lääkkeen annokset maltillisina niin, etteivät haittavaikutukset tulisi ongelmaksi.

Koska potilaiden vasteet eri lääkkeille vaihtelevat yksilöllisesti, joudutaan usein kokeilemaan useita eri lääkkeitä ennen parhaan mahdollisen yhdistelmän löytymistä. Tämän vuoksi on tärkeää, että lääkäri arvioi kipulääkitystä säännöllisesti. Kivun lääkehoidon tarkoituksena on, muun kivunhoidon osana, johtaa kivun lievittymisen myötä parempaan toimintakykyyn ja elämänlaatuun.

Pitkäaikaisen kivun hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat eri kohdissa kehoa kivun välittymiseen. 
 

Kyllä

Päivitetty  20.9.2017