Pitkäaikaisen kivun erilaisuus

Pitkäaikaisessa kivussa esimerkiksi muutokset keskushermostossa voivat vaikuttaa kipuun. Muun muassa se tekee siitä erilaista verrattuna lyhytkestoiseen kipuun.

Videolla lääkäri kertoo, miten lyhytaikainen ja pitkäaikainen kipu ovat luonteeltaan erilaisia asioita.

Lyhytaikainen kipu:

  • Kutsutaan myös akuutiksi kivuksi.
  • Johtuu usein ihon, lihasten, luiden tai elinten vaurioista tai tulehduksesta.
  • Kun kudosten vauriot tai tulehdus paranevat, kipu lievittyy.

Pitkäaikainen kipu:

  • Kutsutaan myös krooniseksi kivuksi.
  • Jatkuu yli kolme kuukautta kivun alkamisesta.
  • Muut tekijät kuin itse kudosvaurio voivat vaikuttaa kivun jatkumiseen.
  • Kivun pitkittyessä keskushermostossa voi tapahtua muutoksia, jotka ylläpitävät kipua alkuperäisestä vauriosta riippumatta.
  • Aiheuttaa usein kielteisiä seurauksia kivusta kärsivän elämään. Esimerkiksi univaikeudet, lisääntynyt stressi, mielialan lasku ja mielekään tekemisen pois jääminen voivat heikentää potilaan elämänlaatua ja lisätä kipua.

Kolme taustatilannetta pitkäaikaiseen kipuun

1. Sairaus aiheuttaa kipua

Pitkäaikainen sairaus voi altistaa kivulle. Esimerkiksi nivelreuma, jonka oireena on jatkuva pitkäaikainen tulehdusreaktio nivelissä.

Kipupotilaan kärsimystä voi helpottaa, että kivulle on selkeä syy, kuten sairaus. Kivun seurauksilta, kuten uniongelmilta ja muutoksilta mielialassa voi kuitenkin olla vaikea välttyä. Ja ne voivat puolestaan pitkittää kipua.

2. Hermovaurio aiheuttaa kipua

Kipuviestejä kuljettavat hermot voivat vaurioitua esimerkiksi tapaturmassa tai leikkauksen yhteydessä. Syövän hoitoon annettavat sytostaattihoidot voivat nekin vaurioittaa hermoja ja aiheuttaa kipua sivutuotteena.

Tällöin puhutaan hermovauriokivusta tai neuropaattisesta kivusta. Hermojen vaurioituminen tai katkeaminen saattaa nimittäin aiheuttaa lisääntynyttä kipuviestintää hermosolujen välillä.

Myös kehossa itsessä tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa hermovauriokipua. Esimerkiksi pullistunut välilevy selkärangassa voi jättää hermojuuren vaurioituneeksi. Diabetes tai kehossa aktivoituva vyöruusuvirus voivat myös vaurioittaa hermoja.

3. Muutokset kivunvälitysjärjestelmässä ylläpitävät kipua

Tämä tarkoittaa sitä, että kipu jatkuu, vaikka kudosvaurio kehossa näyttäisi jo parantuneen. Kudokset paranevat tavallisesti 3-6 kuukauden päästä niiden vaurioitumisesta.

Syytä sille, miksi osalla ihmisistä kipu jatkuu kudosten parannuttua, ei tiedetä vielä tarkkaan. Syyksi epäillään, että ihmisen hermostossa, erityisesti selkäytimessä ja aivoissa, on tapahtunut muutoksia, jotka herkistävät kivulle. Puhutaan, että kivunvälitysjärjestelmässä on tällöin häiriö.


 

Kyllä

Päivitetty  20.9.2017