Ajankohtainen

Magneettistimulaatiosta apua kasvokipuun

Julkaistu 25.4.2017 10.00

Aivojen magneettistimulaatio on uusi lupaava menetelmä vaikean hermovauriokivun hoitoon (Väitös: LL Pauliina Lindholm, 31.3.2017, kliininen neurofysiologia)


Turun yliopiston verkkosivuilla väitöstiedotteissa kerrotaan, että neurologi LL Pauliina Lindholmin väitöstutkimus osoittaa, että magneettistimulaatio oikealle sekundaariselle tuntoaivokuorelle (S2) suunnattu repetitiivinen transkraniaalinen magneettistimulaatio (rTMS) lievitti neuropaattista kasvokipua. Dopamiini D2-reseptorin perinnöllisellä geneettisellä vaihtelulla oli vaikutusta terveiden koehenkilöiden kylmä-, lämpö- ja kiputuntokynnyksiin.

Tieto on merkittävä, koska hermosärky peräiseen kasvokipuun lääkehoito on ollut huonosti tehoava. Vain 30-40% potilaista on saanut lääkkeellisestä hoidosta apua. Osa potilasta kantaa herkempää genotyyppiä ja he ovat näin alttiimpia krooniselle kivulle.

Aivojen PET kuvauksella saatiin viitteitä siitä, että magneettistimulaatiolla aktivoidaan aivojen sisäsyntyistä opioidijärjestelmää. Magneettistimulaation mekanismi ei ole kuitenkaan vielä täysin selvä. Aivojen magneettistimulaatio, rTMS, on kajoamaton neuromodulaatiomenetelmä, jonka on osoitettu lievittävän neuropaattista kipua.

Neurologi LL Pauliina Lindholmin väitöskirja on tarkastettu Turun yliopistossa pe 31.3.2017.

Voit lukea väitöskirjan sähköisenä tästä linkistä.

 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo