Kuvassa sydämestä poispäin lähtevä hapettunut valtimoveri on merkitty punaisella ja sydämeen palaava hapeton laskimoveri on merkitty sinisellä.
Verenkiertoelimistö koostuu seuraavista rakenteista:
Veri puhdistaa kudoksia ja tuo niihin elintärkeää happea. Tämän mahdollistaa verenkiertoelimistö, jossa sydän, valtimot, hiussuonet ja laskimot tekevät yhteistyötä.
Kuvassa sydämestä poispäin lähtevä hapettunut valtimoveri on merkitty punaisella ja sydämeen palaava hapeton laskimoveri on merkitty sinisellä.
Verenkiertoelimistö koostuu seuraavista rakenteista:
Sydän on lihasseinäinen ontto elin, jonka läpi kehossa kulkeva veri kiertää. Hapettunut veri jakautuu ympäri kehoa valtimoita pitkin ja hapeton veri palaa sydämeen laskimoita pitkin. Keuhkoissa hapettunut veri lähtee sydämestä uudelle kierrokselle.
Valtimot ovat verisuonia, jotka kuljettavat verta sydämestä kohti kehoa ja mahdollistavat kudosten ja elinten toiminnan tuomalla niihin tärkeää hapekasta verta, myös laskimoilla on tärkeä rooli verenkierrossa.
Sydämestä lähtevä päävaltimo on aortta. Nousevasta aortasta lähtee sivuhaarat molempiin yläraajoihin ja päähän. Aortan kaartuessa kohti keski- ja alavartaloa, siitä erkaantuu valtimot sisäelimiin, kuten suolistoon ja munuaisiin. Joitakin senttimetrejä munuaisvaltimoiden haarautumisen jälkeen aortta haarautuu lonkkavaltimoihin. Lonkkavaltimot kuljettavat veren alaraajoihin.
Kun valtimot ovat haarautuneet yhä pienemmiksi suoniksi, ne lopulta muodostavat hiussuoniston. Hiussuonia on kudoksissa jopa millimetrin välein. Hapen ja ravinteiden vaihto kudosten ja veren välillä hiilidioksidiin ja kuona-aineisiin tapahtuu hiussuonistossa.
Saatuaan hiilidioksidin ja kuona-aineet kuljetettavakseen hiussuonet yhtyvät vähitellen suuremmiksi verisuoniksi. Koska niissä ei ole enää painetta, suonet ovat löysiä ja veren virtaus on valtimoita hitaampaa. Näitä verisuonia kutsutaan laskimoiksi.
Laskimoissa veren kulkua kohti sydäntä tukee pohjelihaspumppu ja laskimoläpät. Pohjelihaksen toiminta työntää verta ylöspäin kohti keskivartaloa. Läpät estävät veren valumisen alaspäin. Jos läpät rikkoutuvat ja veri valuu takaisin alaspäin, laskimo pullistuu ja silloin muodostuu suonikohjuja.
Laskimot on nimetty, kuten valtimotkin sijaintinsa mukaan. Reisilaskimot yhdistyvät lonkkalaskimoiksi, lonkkalaskimot muodostavat alaonttolaskimon, joka palauttaa laskimoiden kuljettaman veren sydämeen.
Päivitetty 17.10.2018