Tupakoinnin lopettaminen

​Tupakoinnin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista lähes kolmannes johtuu sydän- ja verisuonitaudeista.

Nikotiini kiihdyttää sykettä ja nostaa verenpainetta sekä lisää sydänlihaksen supistumisvireyttä, jolloin sydänlihaksen hapentarve lisääntyy. Samanaikaisesti nikotiini supistaa verisuonia ja näin hapekkaan veren tarjonta vähenee. Yhteisvaikutus altistaa sydänlihaksen hapenpuutteelle.

Tupakointi lisää myös veren hyytymistä ja verisuonia tukkivien hyytymien muodostumista. Verisuonten pintakerros vaurioituu ja se mahdollistaa huonon LDL-kolesterolin tunkeutumisen valtimoiden seinämiin, kovettaen suonia. Tupakointi lisää myös muiden vaaratekijöiden kuten kolesterolin, verenpainetaudin ja diabeteksen haitallisuutta.

Keuhkotalosta löydät lisää tietoa tupakan vaikutuksista verisuonten terveyteen.

Haitarin otsikkotaso2
Tupakoinnin lopettamisen hyödyt terveille

Lopettaminen 40–45 ikävuoteen mennessä vähentää tupakointiin liittyvää kuolleisuutta jopa 90 %.

Tupakoinnin lopettaminen 45-54 ikävuoteen mennessä puolittaa ylimääräisen kuolleisuuden.

Sepelvaltimotaudin lisäriski puolittuu kahdessa vuodessa lopettamisesta.

Sepelvaltimotaudin riski laskee koskaan tupakoimattomien tasolle 10 vuodessa.

Aivoverenkiertohäiriöiden riski laskee koskaan tupakoimattomien tasolle viidessä vuodessa.

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt jo sairastuneille

Alaraajojen valtimonkovettumatautia (katkokävelyä) sairastavilla tupakoinnin lopetus pienentää viidessä vuodessa kuolemavaaran puoleen ja amputoinnit kymmenesosaan. Katkokävelyoire lievittyy usein tupakoinnin lopettamisesta niin, ettei muuta hoitoa tarvita.

Tupakoimattomuus on tehokkain tapa hidastaa taudin etenemistä. Tupakoinnin lopetus edistää kävelymatkan pituutta ja liikunta parantaa jalkojen lihasten verenkiertoa ja sen avulla voi lisätä huomattavastikin kivutonta kävelymatkaa.

Nopeasti ilmenevät hyödyt selittyvät verisuonten toiminnan paranemisella ja veren hyytyvyyden vähenemisellä.

Sydäninfarktin sairastaneilla tupakoinnin lopettaminen on tehokkain keino estää uusia sepelvaltimotautikohtauksia. Riskin merkittävä väheneminen on todettavissa jo puolen vuoden kuluttua.

Kahdessa vuodessa sydän- tai verisuonitautikuoleman riski on lopettaneilla yli kolmanneksen pienempi kuin tupakointia jatkaneilla. 2–10 vuodessa se putoaa puoleen.

Pallolaajennuksen tai ohitusleikkauksen jälkeen tupakoinnin lopettaminen pienentää kuolemanvaaraa ja uusien hoitotoimenpiteiden tarvetta.

Sydämen vajaatoiminnassa lopettaminen pienentää yhden vuoden kuolleisuutta 30 %.

Tupakointi on riippuvuussairaus

Tupakoinnin aloittaminen on vapaaehtoista, joskin osin sosiaalisen paineen vaikutusta. Lopettaminen on vaikeampaa, koska nikotiini aiheuttaa riippuvuutta muuttamalla aivojen toimintaa. Oletko harkinnut tupakoinnin lopettamista? Tässä itsehoito-ohjelman keinoja tupakoinnin lopettamiseen:

Ohjelma kannustaa ja tukee sinua pysyvään savuttomuuteen.

Nikotiinikorvaushoitoon tehokas itsehoitoon sopiva lopetuksen apu, mutta oman riippuvuuden aste on syytä arvioida ja suunnitella korvaushoidon annos ja kesto sen mukaan. Lääkärin määräyksellä saa tarvittaessa tehokkaampia vieroituslääkkeitä.

Nuuskaa ja sähkösavukkeita markkinoidaan vähemmän haitallisina kuin tavalliset savukkeet ja jopa vieroitushoitoina. Ne kuitenkin ylläpitävät.

Nikotiiniriippuvuutta ja niillä on omat merkittävät haittansa. Siksi näitä tuotteita ei voi suositella poltettavan tupakan korvikkeina. Tutkimukset osittavat nuuskan olevan haitallista mm. suun terveydelle ja verenkiertoelimistölle.

 

Kyllä

Päivitetty  7.10.2019