Suonikohjuja tavallisempia syitä veren hyytymiselle ovat tupakointi, ylipaino, estrogeenivalmisteiden käyttö ja pitkä paikallaanolo, esimerkiksi lentomatkojen yhteydessä.
Suonikohjujen hoito ei siis kokonaan poista keuhkoveritulpan vaaraa, etenkin jos potilas altistuu edellä mainituille riskitekijöille.
Voit lukea lisää taipumuksesta saada veritulppa.
Suonikohjut ja tukkotulehdus
Koska veri kiertää suonikohjuissa hitaasti, se voi joskus hyytyä. Tällainen hyytymä syntyy todennäköisemmin jos potilas altistuu yllämainituille riskitekijöille, kuten ylipainolle ja tupakoinnille.
Jos veri pääsee hyytymään, suonikohju kipeytyy ja iho muuttuu kovaksi ja punoittavaksi. Tätä kutsutaan tukkotulehdukseksi. Tukkotulehduksen hoitoon riittävät yleensä tulehduskipulääke ja puristussukka.
Jos tukkotulehdus on laaja, tarvitaan verenohennuslääkettä. Verenohennuslääkkeen tarkoitus on nopeuttaa hyytymän sulamista ja estää tulehduksen eteneminen syvään laskimojärjestelmään.
Koska bakteerit eivät aiheuta tukkotulehdusta, antibiootti eivät nopeuta sen paranemista.
Verenohennuslääkkeen käyttö pinnallisen tukkotulehduksen/pintatulpan hoidossa
Suonikohjuissa veri virtaa hitaasti ja sen seurauksena veri voi hyytyy kohjun sisälle. Tällöin suonikohju kipeytyy ja kovettuu. Kohjun paikalliseen hyytymiseen vaikuttavat monet, yksilölliset seikat. Näihin seikkoihin kuuluvat mm ruumiinrakenne, perussairaudet, liikunnallinen aktiivisuus, tietyt lääkeaineet ja tupakointi.
Jos paikallinen tukkotulehdus/pintatulppa on laaja, hyytymän sulamista voi nopeuttaa verenohennuslääkkein. Verenohennuslääke myös pienentää pintatulpan etenemisen vaaraa ja on sen vuoksi joillekin henkilöille hyödyllinen. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi verenohennuslääkkeen tarpeen pintatulpan hoidossa yksilöllisesti.
Lue lisää milloin tulee hakeutua hoitoon.