Korkea LDL-kolesteroli, eli huono kolesteroli, kertyy soluihin ja verisuonten seinämiin, aiheuttaen verisuonten ahtautumista ja niiden elastisuuden katoamista. Potilailla, joilla todetaan valtimotauti, huonon (LDL) kolesterolin tulee olla alle 1.4 mmol/l.
Huonon kolesterolin määrää voi alentaa vähentämällä kovien tyydyttyneiden rasvojen käyttöä ruokavaliossa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi rasvaisten tuotteiden korvaamista rasvattomilla ja kevyemmillä vaihtoehdoilla. Seuraavat tuotteet sisältävät paljon verisuonen seinämiin kiinnittyvää kolesterolia, joten vältä ja vähennä niitä:
juustot
voi
rasvainen liha, kuten makkara
rasvaiset maitotuotteet
Kolesteroliin myönteisesti vaikuttavat myös:
tupakoinnin lopettaminen
liikunnan lisääminen
alkoholinkäytön vähentäminen