Siirry sivun sisältöön

Mistä vatsa-aortan pullistuma johtuu?

Perintötekijöillä on todettu olevan osittain yhteyttä vatsa-aortan pullistuman syntyyn. Tarkkaa syytä ei kuitenkaan tiedetä.

Selkeästi merkittävin riskitekijä pullistuman kehittymiselle on tupakointi. Tupakoivilla henkilöillä on todettu olevan yli kuusinkertainen riski vatsa-aortan pullistuman kehittymiselle. Tämä riski on suurempi kuin tupakoinnin aiheuttama riski sepelvaltimotaudille tai aivoverenkiertohäiriölle. Edelleen tupakoivien potilaiden pullistumat myös kasvavat nopeammin ja repeävät herkemmin kuin tupakoinnin jo lopettaneiden. Pullistuman kehittyminen kestää kauan ja alle 65-vuotialla ne ovat varsin harvinaisia.

Naisilla vatsa-aortan pullistumia on selvästi vähemmän kuin miehillä ja ne ilmaantuvat selvästi vanhemmalla iällä. Pullistumia voi olla myös muissa valtimoissa, kuten rinta-aortassa, lantiovaltimoissa ja polvitaivevaltimoissa. Henkilöllä jolla on pullistumia edellä mainituissa suonissa, on myös suurempi riski pullistumille. Aivovaltimoiden pullistumilla ei ole yhtä selvää yhteyttä vatsa-aortan pullistumiin.

Päivitetty 11.7.2017