Siirry sivun sisältöön

Sadun suonikohjujen hoito

Olen 39-vuotias nainen. Oikeaan jalkaani alkoi muutama vuosi sitten kehittyä suonikohju polvitaipeen alueelle. Vuosien mittaan kohju laajeni ensin nilkkaan ja sen jälkeen nivuseen asti.

Parin viime vuoden aikana laajeneminen nopeutui ja säryt alkoivat. Ensin jalassa oli satunnaista särkyä, joka muuttui ajan myötä päivittäiseksi. Kohjun aiheuttama kipu korostui tietyissä asennoissa. Esim. joogaharrastustani se rajoitti, koska erityisesti kyykkyasennot joissa polvitaipeeseen tuli painoa ja painetta, aiheuttivat kovaa kipua. Lopulta jalkaa särki jopa levossa.

Ennen leikkausta

Hakeuduin lääkäriin, joka totesi särkyjen johtuvan suonikohjusta ja sain lähetteen HUS:n kirurgiseen sairaalaan. Ensimmäisellä käynnilläni verisuonikirurgi tutki jalan ultraäänellä ja totesi, että laskimo on nivusen kohdalla levinnyt halkaisijaltaan jopa reilun sentin levyiseksi. Tällaisessa tapauksessa laserhoito olisi ainoa hoitokeino, jolla kohju saataisiin kunnollisesti hoidettua.

Suonikohjuni hoidettiin laserilla

Itse hoitotoimenpide meni hyvin. Verisuonikirurgi tutki jalan tälläkin kerralla ultraäänellä ja merkitsi poistettavan laskimon osuuden ihoon tussilla. Jalka puudutettiin koko poistettavan laskimon pituudelta eli nivusesta nilkkaan asti. Puudutuspiikit nipistivät hieman. Laserointia varten katetri laitettiin laskimoon reiden yläosaan ja siitä ylöspäin n. 15-20 sentin mittainen matka nivuseen asti laseroitiin eli poltettiin umpeen. Itse laserointi ei tuntunut miltään.

Laseroinnin jälkeen kirurgi teki pistemäiset reiät ihoon poistettavan laskimon osuudelle, minulla yhteensä 15 reikää. Näiden kautta kohjuinen suoni poistettiin "virkkuukoukulla". Tämä verisuonen nyppiminen tuntui joissakin kohden pienenä nipistelynä. Tämän jälkeen varsinainen hoito oli tehty. Hoitajat teippasivat reiät, jottei niihin mene likaa, sitten jalka paketoitiin "vanulevyihin" mahdollisen verenvuoden takia ja lopuksi hoitajat kiskoivat tukisukan paketin päälle.

Yksi vuorokausi leikkauksen jälkeen
6 viikkoa leikkauksen jälkeen

Toipumiseni toimenpiteestä

Toimenpiteen jälkeen olin puolisen tuntia lepohuoneessa, söin eväät ja kävelin hieman. Kun kaikki oli kunnossa, sain luvan lähteä.

Hoitosuosituksena oli kävelyä. Kävelin siis keskustaan kahvilaan ja ostoksille. Parina sairaslomapäivänäni kävelin lounaalle, siivoilin kotona ja puuhailin muuta kevyttä. Särkylääkkeille ei ollut tarvetta toipumisaikana.

Leikkauksen myötä kivut lähtivät ja muutama viikko leikkauksen jälkeen mustelmatkin olivat hävinneet. Kaikin puolin olen tyytyväinen saamaani hoitoon ja lopputulokseen.

Päivitetty 22.6.2017