Siirry sivun sisältöön

Katkokävelyn hoito

Jos valtimonkovettumataudin itsehoito ja lääkkeellinen hoito eivät riitä lievittämään oireita. Voi apuna olla valtimosuonten pallolaajennus tai ohitusleikkaus.

Pallolaajennuksessa valtimon verenvirtausta estävä kalkkikertymä painetaan suonen seinämiin, pois verenvirtauksen tieltä. Kalkilla on kuitenkin taipumus palautua entiseen muotoonsa, erityisesti, ellei taudin syntyyn altistavat tekijät ole hallinnassa (muun muassa tupakka, sokeri, kolesteroli).

Suonen pysymistä auki voidaan tukea asettamalla pallolaajennuksen yhteydessä suoneen metalliverkko. Metalliverkko on kuitenkin vierasta materiaalia kudoksille, joten veri ei virtaa niissä yhtä sujuvasti kuin omissa suonissa. Tämän vuoksi verihiutaleet pyrkivät peittämään vierasmateriaalipinnat. Verihiutaleiden kuorruttama metalliverkko hyytyy helposti tukkoon.

Jos pallolaajennus ja tarvittaessa metalliverkon asennus eivät riitä pitämään suonta auki, valtimotukos voidaan ohittaa leikkauksella. Ohitusleikkaus on varsin merkittävä, kehoa kuormittava toimenpide, joten oletettavissa olevien hyötyjen pitää olla huomattavat ennen ohitusleikkaukseen ryhtymistä.

Päivitetty 16.11.2017