Gå till sidans innehåll

Operationsbehandling av fönstertittarsjuka

Om egenvård och medicinsk behandling av åderförkalkning inte är tillräckligt att lindra symtomen kan ballongvidgning eller bypassoperation av artärerna vara till hjälp.

Med ballongvidgning plattas kalkansamlingarna som hindrar blodflödet ihop mot kärlväggarna, ur vägen för blodflödet. Kalk har en tendens att återgå till sin tidigare form, särskilt om inte de faktorer som har medverkat till sjukdomens uppkomst är under kontroll (bland annat tobak, socker, kolesterol).

För att hålla blodkärlet öppet kan ett metallnät sättas in vid ballongvidgningen. Ett metallnät är dock främmande material för vävnaderna och därför flyter blodet inte lika bra i dem som i egna blodkärl. Därför försöker blodplättarna täcka ytorna med främmande material. Ett metallnät som är överdraget med blodplättar täpps lätt igen med koagel.

Om ballongvidgning och vid behov insättning av ett metallnät inte räcker till för att hålla blodkärlet öppet kan blodet ledas förbi den tilltäppta artären med en operation (bypassoperation). En bypassoperation är ett stort ingrepp som belastar kroppen och därför bör de förväntade fördelarna vara avsevärda innan en bypassoperation görs.

Uppdaterad 16.11.2017