Gå till sidans innehåll

När ska man visa åderbråcken för läkare?

Mot åderbråck hjälper bland annat motion, stödstrumpor och hälsosamma levnadsvanor. Om egenvård inte hjälper och åderbråcken stör livet lönar det sig att vända sig till en läkarmottagning.

Så här undersöker läkaren åderbråck

Vid det första besöket bedömer en blodkärlskirurg patientens venösa cirkulation med ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan funktionen hos både djupa och ytliga vener samt behovet av eventuella ytterligare undersökningar bedömas.

Ytterligare undersökningar kan bestå av exempelvis av ultraljuds- eller magnetkameraundersökning av venerna i bäckenområdet, mätningar av flödet i artärer eller utredning av blodets koagulationsbenägenhet med laboratorieundersökningar.

Baserat på undersökningarna avgörs behandlingslinjen, dvs. om symtomen ska behandlas med ingrepp som görs på sjukhus eller med rehabiliterande egenvård.

Om egenvård mot åderbråcken inte räcker till finns det anledning att vända sig till egen hälsovårdscentral, företagshälsovården eller privatläkares mottagning för bedömning.

På mottagningen ges först anvisningar om egenvård bestående av bland annat stödstrumpor, motion och vid behov viktminskning.

Om egenvård inte är till hjälp i just din situation kan läkaren vid behov ge en remiss till blodkärlskirurgisk poliklinik.

Uppdaterad 22.8.2018