Gå till sidans innehåll

Vad är åderbråck?

Åderbråck är lokala utvidgningar i de ytliga venerna i låren, underbenen eller vaderna. Blodkärlet har blivit uttänjt eftersom blodet inte har flödat normalt i kärlet utan har orsakat tryck i det.

Det finns ingen ensam förklarande orsak till uppkomsten av åderbråck.

Övervikt och ärftliga faktorer har ansetts öka benägenheten för åderbråck.

I västvärlden har så många som var femte person åderbråck. Åderbråck kan förekomma i det ena benet eller i båda och uppträder oftast på insidan av låren eller underbenen eller i vaderna. Förutom i benen kan kvinnor även ha åderbråck i blygdläpparna. Åderbråck syns inte alltid på huden.

Åderbråck förekommer inte på överkroppen. Blodet väg från armarna till hjärtat är kortare än från benen till hjärtat och jordens dragningskraft påverkar inte blodcirkulationen på samma sätt som i benen.

Trycket i bukhålan orsakar inte heller något motstånd för blodcirkulationen i armarna. Hos människor med stor buk pressar den extra massan i bukhålan de mjuka venerna platta och försvårar således blodflödet från benen. Detta ökar blodets tryckreglering till benen.

Åderbråck är blodkärl som utvidgade

Bild av åderbråck

Åderbråck är ytliga vener som är upphöjda, utvidgade och krokiga och kan tryckas ihop. De är ofta ringlande och litet blåaktiga och putande knutor som går ner i liggande ställning.

Åderbråck är ofta symtomfria. I sin lindrigaste form blir små ytliga vener förstorade och mer framträdande. Det är då som kärlformationer som kallas spindelådror uppträder på huden. De är mycket vanliga och visar främst på en ökad tendens att utveckla symtomatisk, större venös insufficiens.

Uppdaterad 15.8.2018