Normalt passerar blodet endast uppåt i venerna, mot hjärtat. Venerna fungerar dock inte alltid normalt och blodet får flöda tillbaka mot tårna. Då talar man om en funktionsnedsättning i venerna.
Nedsatt funktion i venerna är vanligare hos kvinnor än hos män, till exempel hormonomställningen i början av graviditeten ökar benägenheten för detta.
Symtomen varierar från rent kosmetiska problem, så som framträdande blodkärl på huden, till mer sällsynta bensår. Nedsatt funktion i venerna kan förekomma i det ena benet eller i båda benen och symtomen är följande:
åderbråck
ådernät (framträdande små ytliga vener)
svullnad
hudförändringar
sår
Varför uppstår nedsatt funktion i venerna?
Det går inte alltid att hitta orsaken till åderbråck. Men åtminstone följande omständigheter försämrar blodflödet i venerna och kan därmed öka benägenheten för åderbråck:
Felaktig funktion i venklaffarna. Venerna sluts inte ordentligt och blodet rinner mot tårna. Normalt hindrar venklaffarna blodet att rinna neråt men till exempel ett insjuknande i blodpropp kan skada venklaffarna.
En ven kan ha blivit mer utvidgad än normalt och då kan blodet rinna ner mot tårna. Det är möjligt att det förekommer medfödd variation i venernas tänjbarhet.
Även följande omständigheter antas påverka uppkomsten av nedsatt funktion i venerna och därmed förekomsten av åderbråck:
nedsatt pumpförmåga i hjärtat
allmänt nedsatt rörlighet
bukfetma
åldrande