Siirry sivun sisältöön

Toipuminen suonikohjutoimenpiteestä

Sairaalassa tehtävistä suonikohjutoimenpiteistä pääsee kotiutumaan jo samana päivänä. Liikkeelle voi nousta välittömästi ja ulkoilua suositellaankin jo sairauslomalla, joka monesti on lyhyt.

Kun suonikohjutoimenpide tehdään poliklinikalla, eli sairaalan vastaanotolla, kotiin pääsee 1–2 tuntia sen jälkeen. Jos toimenpide tehdään leikkaussalissa, on kotiutuessa oltava aikuinen saattaja mukana, mutta kotiutuminen on silti yleensä samana päivänä.

Toimenpiteen jälkeen saa nousta liikkeelle välittömästi ja leikatulle jalalle saa varata vapaasti. Toimenpiteen jälkeen hoitosukkia pidetään yleensä noin viikon ajan tai niin kauan kuin turvotusta esiintyy.

Hoidetun suonikohjun alueella voi esiintyä punoitusta ja arkuutta ensimmäisen viikon aikana. Jos suonikohjuja on sairaalassa poistettu, kudokset saattavat olla arkoja viikkojakin. Joka tapauksessa sinulla voi olla lieviä tuntemuksia hoidetun alueen kohdalla muutamien kuukausien ajan.

Suonikohjupotilaan sairausloma

Sairausloman pituus on tavallisesti 3–5 päivää, riippuen kuitenkin suonikohjutoimenpiteen laajuudesta. Leikkaussalissa tehtävissä isommissa toimenpiteissä sairausloman pituus vaihtelee viikosta kolmeen viikkoon.

Huomioitavaa sairauslomalla:

  • Suihkussa voi käydä toimenpiteestä seuraavana päivänä.

  • Saunoa voi kun haavat ovat hyvin parantuneet ja turvotus on laskenut, aikaisintaan kahden viikon kuluttua toimenpiteestä. Avokirurgisissa toimenpiteissä saunominen on suotavaa vasta noin 3–4 viikon kuluttua.

  • Kävelyä ja ulkoilua on hyvä harrastaa jo sairausloman aikana.

  • Raskaamman kuntoilun, niin sanotun hikiliikunnan, voi aloittaa vähitellen kun haavat ovat parantuneet ja turvotus on laskenut.

  • Lentomatkoja ei suositella ainakaan kahteen viikkoon toimenpiteen jälkeen.

Päivitetty 26.6.2017