Suonikohjujen oireet

Joskus suonikohjut voivat aiheuttaa kipua, mutta valtaosa on oireettomia. Kivun ja kosmeettisen haitan lisäksi kohjut voivat aiheuttaa esimerkiksi jalkojen väsymistä ja turvotusta.

Suonikohjujen oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja moninaisia. Oireet syntyvät kun veri pakkautuu suoneen.

Kutina on ainoa oire, jonka on havaittu selkeästi liittyvän suonikohjuihin. Mutta myös seuraavia oireita voi esiintyä suonkohjujen yhteydessä:

 • särky
 • jalkojen väsyminen
 • turvotus
 • levottomat jalat
 • kutina
 • pistely
 • polttava tai pakottavaa tunne
 • yölliset lihaskrampit
 • suonenveto
 • säärihaavat
 • ihottuma ja värimuutokset säärissä.

Mikään oireista ei johdu yksinomaan suonikohjuista, vaan voi aiheutua myös muista syistä. Oireet pahenevat usein päivän mittaan. Myös kuumuus ja pitkään seisominen voivat pahentaa oireita.

Mikä auttaa oireisiin?

Jalkojen koholla pitäminen ja liikunta yleensä helpottavat oireita. Myös tukisukista tai -sidoksista voi olla apua. Lue lisää omahoidosta sivulta.

Joskus harvoin pinnalliset suonikohjut vuotavat, jos iho päältä rikkoutuu. Vuoto asettuu yleensä painamalla vuotokohdan päältä.

Oireet koetaan yksilöllisesti

Oireiden esiintyminen ei ole suoraan yhteydessä laskimovajaatoiminnan vaikeusasteeseen. Esimerkiksi miehillä voi olla huomattava, ihomuutoksia aiheuttava suonikohjutauti ilman, että he kokevat oireita häiritseviksi.

Jotkut naiset puolestaan kokevat huomattavia oireita, vaikka silmin ja ultraäänellä havaittava suonikohjutauti on lievä. Ilmeisesti hormonaaliset seikat vaikuttavat eri henkilöiden tapaan reagoida oireisiin.

Lue lisää oireista:

Haitarin otsikkotaso3
Kipu

Kipu voi tuntua koko alaraajassa tai paikallisesti suonikohjujen alueella. Kipua ja turvotusta voi esiintyä fyysisen rasituksen yhteydessä ja se helpottaa usein levolla ja jalkojen kohottamisella.

Lisää tietoa kivunhallinnasta Terveyskylän Kivunhallintatalosta.

Turvotus

Turvotusta ja ihomuutoksia on noin viidellä prosentilla suonikohjupotilaista. Turvotusta esiintyy tyypillisesti jalkapöydän, nilkan ja säären alueella. Se on usein hankalampi toisessa jalassa, mutta sitä voi esiintyä molemmissa jaloissa.

Kun veri paineistuu jalkoihin se johtaa nesteen tihkumiseen ympäröiviin kudoksiin, aiheuttaen turvotusta, pingotuksen, kiristyksen ja paineen tunnetta.

Pitkään jatkuessaan turvotus heikentää hapen ja ravinteiden kulkeutumista verenkierrosta iholle ja voi aiheuttaa:

 • ihottumaa
 • kutinaa
 • ihon tummumista
 • ihon ja ihonalaisen kudoksen pysyvää paksuuntumista
 • säärihaavoja.

Vatsakkailla ihmisillä ylimääräinen massa vatsaontelossa painaa pehmeitä laskimoita lyttyyn ja vaikeuttaa siten veren poistumista jaloista. Tämä lisää veren paineistumista jalkoihin ja pahentaa turvotusta. Siksi painonhallinta on tärkeää laskimoiden hyvinvoinnille.

Lisää tietoa painonhallinnasta Terveyskylän Painonhallintatalosta.

Ihottuma ja värimuutokset

Nilkan alueen viuhkamainen, verisuonikuvio iholla (corona phelebectatica) on varhainen merkki laskimovajaatoiminnasta.

Laskimovajaatoiminta voi myös aiheuttaa ihon tummumista tai ihottumaa, tyypillisesti nilkan alueella. Iho voi olla keskeltä vaalea ja ympäriltä tummaa ja korostunutta pintalaskimokuvioitusta (atrophie blanche).

Pitkälle kehittyessään iho voi paksuuntua ja arpeutua (lipodermatoskleroosi) laskimovajaatoiminnan myötä.

Kutina

Kun veri ei pääse kiertämään normaalisti, vaan se pakkautuu suoniin, iho voi paikallisesti alkaa kutiamaan. Kutina voi kertoa myös säärihaavan uhkasta.

Laajoissa tutkimuksissa on havaittu kutinan olevan ainoa suonikohjuihin selkeästi liittyvä oire. Kutina useimmiten häviää hoidon myötä.

Haavat

Suonikohjujen aiheuttamat haavat ovat harvinaisia. Niitä esiintyy noin 0,5 prosentilla potilaista.

Yleensä haavoihin liittyy myös muita oireita, kuten ihon värimuutoksia ja turvotusta jaloissa. Suonikohjuista aiheutuvat haavat sijaitsevat yleensä säären alueella, harvoin jalkaterässä. Iho on usein tummunut haavan ympäriltä.

Tyypillistä on, ettei haava ei tahdo parantua ja se voi myös uusiutua herkästi. Huonosti paranevan säärihaavan syy voi olla heikentynyt verenkierto sekä laskimoissa, että valtimoissa.

 

Kyllä

Päivitetty  23.8.2018