Siirry sivun sisältöön

Mikä motivoi minua toimimaan vertaisena?

Vertaistuki on paras apu kuntoutumiseen ja arjessa jaksamiseen.

Kun olin 37-vuotias, työurani oli hyvällä mallilla. Minulle tuli kuitenkin täydellinen uupumus ja romahdus. Olin antanut kaikki voimavarani työn suorittamiseen 15 vuoden ajan, viimeisimpänä työskentelin myyntiedustajana kuuden vuoden ajan.

Sisäisenä paineena oli lisäksi sosiaalinen yksinäisyys ja velaksi ostettu asunto. Ne pakottivat suorittamiseen, että selviäisi ja olisi hyväksynnän arvoinen sosiaalisessa ympäristössä - jotta olisi sydänystäviä, jotka kantaisivat arjessa.

Uupumusta kesti yhteensä 17 vuotta, jolloin käytin lääkkeitä. Apua pyrin hakemaan terveydenhoidosta, saamatta oikeaa apua mielen ja tunteiden analysoimiseen tai uupumuksen helpottamiseen.

Sattumalta löysin Mielenterveyden keskusliiton vertaiskuntoutukset, joihin hakeuduin mukaan. Tämä alkoi helpottaa tilannetta sekä näkemystä siitä, ettei ole yksin asian kanssa. Syyllisyys omasta itsestä alkoi helpottaa. Pääsin irti kemiallisesta hoidosta 11 vuotta sitten. Työelämään ei ollut enää kuitenkaan paluuta.

Mielenterveyden keskusliiton kokemusasiantuntijakoulutuksen avulla aloin toimia myös muiden auttamiseksi. Vertaisuus ja kokemusasiantuntijana toimiminen antavat myös itselle hyvän elämän tarkoituksen. Matkan varrella voi peilata myös omia asenteita ja näkemyksiä.

Olen ollut paikallisen Seinäjoen alueen mielenterveysyhdistyksen puheenjohtaja tammikuusta 2017 alkaen ja saman vuoden toukokuussa tulin valituksi liittovaltuustoon.

Vertaistuki on paras apu kuntoutumiseen ja arjessa jaksamiseen.

Kirjoittaja: Jukka Niemi, Ylistaro (Seinäjoki)

Päivitetty 21.6.2023