Milloin näyttämään suonikohjuja lääkärille?

Suonikohjuihin auttavat muun muassa liikunta, tukisukat ja terveelliset elämäntavat. Jos omatoimisesta hoidosta ei ole apua ja suonikohjut häiritsevät elämää kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

​​​​​​Jos omatoiminen hoito suonikohjuihin ei riitä, on syytä hakeutua arvioon omalle terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityislääkärin vastaanotolle. Lisätietoa omahoidosta Apua jalkojen turvotukseen.  Voit testata oireesi oirenavigaatorin avulla:


Vastaanotolla ohjataan ensin itsehoitoon, johon kuuluu muun muassa tukisukkien käyttö, liikunta sekä tarvittaessa painonpudotus. Tutustu painonhallintatalon itsehoitoharjoituksiin. Jos itsehoidosta ei ole apua juuri sinun tilanteeseesi, lääkäri voi tarvittaessa antaa lähetteen verisuonikirurgian poliklinikalle.

Näin lääkäri tutkii suonikohjuja

Ensikäynnillä verisuonikirurgi arvioi potilaan laskimoverenkiertoa käyttäen apunaan ultraäänitutkimusta. Ultraäänellä arvioidaan sekä syvien että pinnallisten laskimoiden toimintaa ja mahdollisten lisätutkimusten tarvetta.

Lisätutkimuksia voivat olla esimerkiksi lantion alueen laskimoiden ultraääni- tai magneettikuvaus, valtimoverenkierron mittaukset, tai veren hyytymistaipumuksen selvittely laboratoriokokein.

Tutkimusten perusteella tehdään ratkaisu hoitolinjasta, eli siitä, hoidetaanko oireita sairaalassa tapahtuvilla toimenpiteillä, vai omatoimisilla kuntouttavilla hoidoilla.

Lue lisää: Suonikohjuihin tehoavat hoidot.

Kuvassa ultraäänilaite


 

Päivitetty  22.8.2018