Ajankohtainen

PCOS-viikko tekee gynekologista oireyhtymää tunnetuksi

Julkaistu 7.9.2021 6.00

PCOS:n eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kanssa eläviä on Suomessa yli 200 000, mutta moni jää ilman diagnoosia.  Korento ry järjestää PCOS-teemaviikon 6. - 12.9. 2021.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry edistää endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävien hyvinvointia ja edunvalvontaa. Vuosittaiset kolme teemaviikkoa tekevät gynekologisia sairauksia ja oireyhtymiä näkyviksi ja muistuttavat, miten suurta joukkoa ne koskettavat.

Vaihtelevien oireiden hormonihäiriö

PCOS (polycystic ovary syndrome) eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on naisten tavallisin hormonihäiriö. PCOS:n kanssa eläviä on Suomessa yli 200 000, mutta moni jää ilman diagnoosia. PCOS:n kanssa elävä voi havaita erilaisia oireita, kuten häiriöitä kuukautiskierrossa, painon kertymistä sekä miessukuhormonin liiallisesta vaikutuksesta johtuvaa karvojen liikakasvua eli hirsutismia tai aknea.

Riski sairastua 2 tyypin diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään sekä sydän- ja verisuonisairauksiin on kohonnut. PCOS:ään on havaittu liittyvän myös mielenterveydellisiä haasteita. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja masennusoireet sekä syömishäiriöt ovat yleisempiä PCOS-potilailla kuin muulla väestöllä. Kuukautiskierron häiriöt kertovat ongelmista munasolujen kypsymisessä tai ovulaation puuttumisesta, mutta hedelmöityshoitojen avulla ennuste vähintään yhden lapsen saamiselle on PCOS:n kanssa elävillä yhtä hyvä kuin muillakin.

PCOS-viikolla tarjolla asiantuntijatietoa ja vertaistukea

Valtakunnallista PCOS-viikkoa vietetään 6.–12.9.2021. Teemaviikon tavoitteena on lisätä PCOS:n tunnettuutta, sillä iso osa PCOS:n kanssa elävistä jää yhä ilman diagnoosia.

Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n järjestämällä PCOS-viikolla keskitytään jakamaan asiantuntijatietoa sekä tarjoamaan vertaistukea PCOS:n kanssa eläville. Tavoitteena on lisäksi jakaa tietoa ja kokemuksia PCOS:stä sosiaalisessa mediassa, joten kannustamme kaikkia osallistumaan teemaviikon päivittäin vaihtuvaan kuvahaasteeseen. Näin teemme näkyväksi, kuinka moni PCOS:n kanssa elää ja miten moninaisesti se voi sen kanssa elävien ja heidän läheistensä elämään vaikuttaa.

Toiminta on aktiivista teemaviikon ulkopuolellakin. PCOS:n kanssa elävät löytävät Korennon kautta vertaistukea mm. vertaistukichateissa, suljetuissa keskusteluryhmissä ja teemailloissa. Usein vertainen kannattelee vaikean hetken yli esimerkiksi diagnoosin saamisen aikaan tai oireiden vaikeutuessa. Vertaistuki ei ole mahdollista ilman vapaaehtoisia, jotka omiin kokemuksiinsa pohjautuen haluavat kohdata ja tukea muita saman gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa eläviä. Sopisiko sinun elämäntilanteeseesi vertaisena toimiminen?

Kirjoittanut: Riikka Uljas-Bärman, järjestökoordinaattori, Gynekologin​en potilasjärjestö Korento ry

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry löytyy Vertaistalon hakukoneesta, josta voit etsiä myös muiden vertaistukea tarjoavien potilasyhdistysten yhteystietoja. Lisätietoa naistentaudeista löydät Naistalosta.