Varför känner vi smärta?

Akut smärta är kroppens sätt att varna oss om att den har skadats eller håller på att skadas.

Utan smärta skulle vi klara oss väldigt dåligt i farliga situationer som vi stöter på i vår livsmiljö. Smärtan är ett varningssystem, och tack vare detta lär vi oss att inte röra alltför varmt vatten och förstår hur vi ska skydda en vrist mot belastning efter en vrickning på en joggingrunda.

Smärta får oss att söka upp en läkare. Det kan till exempel visa sig att orsaken till hårda magsmärtor är en blindtarmsinflammation. Smärta är således livsviktigt för att människan ska klara sig.

Smärta skyddar redan när vi är barn

Vi kan inte undvika törnar och skråmor när vi som barn lär oss att röra på oss. Många kommer till exempel ihåg hur de har fallit och fått sår på knän och armbågar när de skulle lära sig cykla. Huden gick sönder och till och med musklerna kunde få små skador.

Smärtan ledde till att man började ta det mer försiktigt. Det är inte förnuftigt att sätta sig på cykeln igen, utan att tänka på sina blessyrer och i sakta mak leda cykeln hem.

Smärta väcker en närståendes uppmärksamhet

Barnens vanliga reaktion på smärta är gråt som väcker de vuxnas uppmärksamhet och får dem att hjälpa med att hantera ett missöde. Den kroppsdel som fått sig en törn ömmar en tid fram till att de skadade vävnaderna har läkt. Det får oss att skydda smärtområdet exempelvis genom att halta, om det är fråga om stukad vrist.

Försiktighet och begäran om hjälp är förnuftiga åtgärder som aktiveras av smärta. Vävnaderna läks snabbare när de inte belastas, och andra människor kan hjälpa till med att sköta skadan och i vardagssysslorna när man inte själv klarar av detta som normalt. När vävnaderna har återhämtat sig känns det bra att kunna återuppta tidigare aktiviteter utan att missödet utesluter dessa.

Haitarin otsikkotaso2
Alla känner inte smärta

När det gäller en sällsynt medfödd störning kan människan inte känna smärta. De som lider av denna är från barnsben utsatta för skador, till exempel genom att bita sig själv i tungan, bryta ben och få brännskador.

Om man inte känner smärta, tänker man inte heller på att sköta skador, och då förvärras de. Av denna anledning kan de som lider av denna störning dö en för tidig död. Också detta visar hur viktigt det är för överlevnaden att kunna känna smärta.

 

Kyllä

Uppdaterad  15.8.2018