I videoklippet berättar en psykolog hur smärta kan orsaka problem i människorelationer. Många som lider av smärta vill bland annat inte tala om sin smärta på grund av rädsla att belasta sina närstående.
Smärta kan försvaga känslan av kontakt med andra
En person som lider av smärta blir många gånger tvungen att avstå från saker och intressen hen själv gillar. På grund av smärtan kan det bli svårt att sitta ett par timmar på en biograf, för att inte tala om att spela innebandy eller göra en veckoslutsresa till någon annan stad.
Förutom att bortfall av meningsfull sysselsättning sänker sinnesstämningen inskränks också umgänget med människor som är viktiga för en. Men man kan också uppleva känslor av ensamhet och isolation tillsammans med människor. I detta fall är det fråga om avsaknad av kontaktkänsla när man möter andra människor.
Nästan alla som lider av långvarig smärta känner igen upplevelser av denna typ. Patienten kan tycka att de andra inte förstår den belastning som smärtan ger upphov till. Eller att samtalspartnern tappar intresset när smärta förs på tal. Patienten kan också uppleva att andra människor säger saker som kränker hen.
Känslan av att kontakt saknas beror ofta på att kommunikationen misslyckats. Om negativa upplevelser upprepas lär sig smärtpatienten att förutse dessa och börjar undvika sociala situationer. På detta sätt orsakar smärtan en ond cirkel som stärker ensamheten.
I videoklippet berättar en patient hur smärta ibland kan tvinga en att isolera sig från andra. Det lönar sig dock inte för de andra att ta illa upp.
Smärta belastar också en parrelation
En bra parrelation är för många den viktigaste källan för interaktion i livet. Om den ena partnern lider av ett utdraget smärtproblem kan detta ändra balansen i parförhållandet och belasta förhållandet. Rollerna i ett parförhållande förändras ofta. Till exempel ansvaret för hushållssysslorna eller barnen kan till stor del falla på den friska partnern. Om smärtan leder till arbetsoförmåga, kan också ekonomin bli alltmer betungande i parförhållandet. Gemensamma målsättningar är en viktig sak som bär parförhållandet. Det finns en risk för att båda parterna börjar oroa sig över förhållandet, om problem som orsakats av utdragen smärta ser ut att hota de gemensamma målsättningarna. Om parförhållandet förändras, kan den som lider av smärta få skuld- eller mindervärdeskänslor. Hen kan också uppleva att hen inte duger som partner på samma sätt som tidigare. Den partner som får bära det större ansvaret kan i sin tur bli frustrerad eller tröttna, om den andra partnerns smärta pågår en längre tid.
Sexualitet och långvarig smärta
Långvarig smärta återspeglas också ofta i sexualiteten. I undersökningar har mer än två av tre smärtpatienter uppgett att den sexuella aktiviteten har minskat. Två av fem uppgav att de inte längre har något sexliv överhuvudtaget.
Smärta kan ge upphov till många typer av problem i sexlivet. Man kanske inte lyckas längre med invanda ställningar eller också har man kanske blivit rädd för att smärtan ska tillta till följd av sex. Långvarig smärta kan också göra det svårare att få erektion eller att bli sexuellt upphetsad. Stress och depressivitet som orsakas av smärta får en negativ inverkan på den sexuella lusten.
Sexuellt välbefinnande är en viktig del av människans välbefinnande. I detta förenas närhet, beröring, ömhet, passion samt upplevelser av femininitet och maskulinitet. Om något inte fungerar på önskat sätt i det sexuella umgänget, kan skam- eller mindervärdeskänslor uppstå. Dessa känslor kan i fortsättningen leda till att man undviker sex.
Om smärta leder till sämre sexuellt välbefinnande, lönar det sig att ta itu med detta i god tid. Fundera först över vad som inte fungerar i sexet. Sök sedan upp information och diskutera saken med din partner. Du kan också be om råd från vårdinstanser.