Gå till sidans innehåll

Smärtstillande läkemedel och muntorrhet eller förstoppning

Smärtstillande läkemedel kan ge biverkningar, t.ex muntorrhet eller förstoppning. Biverkningar kan lindras. Läs mer nedan och fråga sjukskötaren på din vårdplats om tilläggsinformation.

Vård av muntorrhet

Var femte finländare lider av muntorrhet. Om den inte behandlas försvagar den även allmäntillståndet.

Det finns många orsaker till muntorrhet. Muntorrhet kan orsakas t.ex. av stress eller rökning, att man inte dricker tillräckligt samt av läkemedel som torkar ut munnen.

En del av smärtstillande läkemedlen orsakar muntorrhet. Särskilt en samtidig användning av flera läkemedel orsakar muntorrhet.

Också olika kroniska sjukdomar (t.ex. Sjögrens syndrom, diabetes) orsakar muntorrhet. Muntorrhet kan även orsakas av hormonella ändringar i kroppen (bl.a. klimakteriet), fasta, kontinuerlig andning genom munnen eller strålbehandling.

En nedsatt salivutsöndring har många olika effekter

I en torr mun har salivutsöndringen minskat och avsaknaden av saliv kan påverka t.o.m. matsmältningen eftersom enzymerna i saliven sätter igång matsmältningen redan när maten tuggas.

En minskning av saliven utsätter för eller leder ofta till bl.a. att det går snabbt hål på tänderna eller till besvär med slemhinnorna (t.ex. svampsjukdomar i munnen ända fram till matstrupen).

Torrhet i munnen kan också orsaka olika smärtor på tungan (brännande känsla, sveda osv.). Muntorrhet kan också orsaka bl.a. dålig andedräkt, avvikande smakkänslor (t.ex. metallsmak i munnen), svårigheter med att prata och/eller svälja samt besvär med lösproteser.

Beakta följande för att hantera symtomet:

Få kontroll över förstoppning

Människans tarm töms normalt med 8–72 timmars mellanrum. Det är fråga om förstoppning då tarmen töms mera sällan än tre gånger per vecka eller om avföringen är så fast att det oftast är svårt att tömma tarmen.

Även känslan av att tarmen inte töms fullständigt kan vara ett symtom på förstoppning. Symtom på förstoppning kan vara magont, uppsvällning, mättnadskänsla, illamående och aptitlöshet.

Levnadssätt och medicinering kan också påverka

Levnadssätten har en avgörande inverkan på tarmens tömning. Förstoppning orsakas av för knapp motion, knapp fiberhalt i maten och tydligen också av att man dricker för lite. Om man upprepat håller avföringen kan det också leda till förstoppning eftersom tarmen "lär sig" att tömmas sällan. Andra faktorer som försvårar förstoppningen kan vara bristen på intimitet samt depression och ångest.

Många läkemedel som används för smärtlindring orsakar förstoppning. Bland annat opioider gör ofta magen hård.

Det viktigaste är förebyggande åtgärder

Den bästa behandlingen för förstoppning är förebyggande åtgärder. Läkemedel är alltid sekundära behandlingsmetoder. De inverkar inte direkt, effekten kan bedömas först om 1 - 2 månader. Ändringarna ska vara bestående så att deras förebyggande effekt håller i sig.

Beakta följande för att hantera symtomet:

Det är viktigt att komma ihåg munhygienen vid behandling av muntorrhet. Tänderna och tandmellanrummen ska rengöras omsorgsfullt dagligen; tandkrämen för den som har torr mun borde inte innehålla natriumlaurylsulfat.

Tandproteserna ska också rengöras omsorgsfullt. Munvatten med stark smak och/eller som innehåller alkohol bör undvikas (slemhinnorna skadas och alkoholen torkar ut munnen ännu mer).

En person med torr mun bör besöka tandvården oftare än normalt (t.o.m. med 3-6 månaders mellanrum) så att munnen och tänderna hålls i skick och för att få råd av yrkespersoner också i förebyggande syfte.En person med torr mun bör besöka tandvården oftare än normalt (t.o.m. med 3-6 månaders mellanrum) så att munnen och tänderna hålls i skick och för att få råd av yrkespersoner också i förebyggande syfte.

De dagliga normala 5-6 måltiderna och mellanmålet borde emellertid innehålla även mat som kräver tuggande. Det är bra att avsluta måltiden med grönsaker, nötter, ost eller xylitoltuggummi som alla ska tuggas och som neutraliserar syror. Man rekommenderar att skölja munnen med vatten efter en måltid. Livsmedel som innehåller lite ättika (saltgurka, ättikarödbetor) kan förstärka salivproduktionen under måltiden.

Mellan måltider bör man inte äta eller dricka något som innehåller vanligt socker; inte heller sura safter eller frukter. Xylitoltuggummi är med tanke på tänderna den bästa metoden att öka salivutsöndringen efter måltiderna och mellan dem. I stället för tuggummi kan man också använda xylitolpastiller eller -sugtabletter eller sugtabletter som innehåller kalcium, fluor och xylitol. Dessa produkter säljs i livsmedelsaffärer och på apotek.

Det är också viktigt att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten så att munnen hålls fuktig och att skölja munnen ofta med vatten. Slemhinnorna och tungan i en torr mun kan också smörjas med matolja. På nätterna kan man använda kommersiella fuktande ämnen för munnen (s.k. konstgjort saliv) och gel som behåller fuktigheten längre än vatten.

Att fukta näsan med spray som innehåller olja eller med näsdroppar kan hjälpa att minska munnens torrhet särskilt på natten och i synnerhet om du är benägen till att snarka och/eller andas genom munnen. Det är bra att också komma ihåg att om du föreställer dig en besk smak (t.ex. att äta en citron) ökar salivutsöndringen!

I svåra fall av muntorrhet kan man överväga läkemedelsbehandling i enlighet med läkarens ordination.

Förstoppning behandlas vanligtvis genom lämpliga ändringar i kosten. Kostfibrerna minskar förstoppningen, eftersom de ökar tarmens innehåll samt binder vatten i tarmen och därmed luckrar upp avföringen.

  • Fibrer läggs till så småningom i kosten eftersom ett fibertillägg kan till en början tillfälligt orsaka ökad gasbildning och magbesvär.

  • För att magen ska fungera bättre är det viktigt med regelbundna måltider som äts i lugn och ro och att man tuggar maten ordentligt.

  • Man bör dricka mycket vätska, minst två liter per dag, särskilt om du använder kli eller apotekspreparat som fibertillägg.

  • Kaffe, te och alkohol gör att vätska avlägsnas snabbare från kroppen och de försämrar därmed förstoppningen.

Det räcker med en liten ökning i motion för att lindra förstoppning. Typen av motion har ingen betydelse. ”Om människan är lat, är också tarmen lat.”

Man kan lära tarmen att bli mera regelbunden: På morgonen dricker man ett glas vatten (även plommon kan användas) och efter morgonmålet går man på toaletten. Fortsätt med övningen minst i några veckor, även om det inte kommer någon avföring till en början. Försummelse av behovet att tömma tarmen kan göra förstoppningen värre.

En bra ställning när man tömmer tarmen hjälper ändtarmen att tömma sig. Den bästa ställningen är när knäna är högre upp än höften när man sitter på toalettstolen. Då slappnar bäckenbottnens muskler av och ändtarmen är färdig för att tömmas. Vid behov kan man använda en pall under fötterna för att få en bra krystningsställning.

Att duscha genitalområdet med varmt vatten när man sitter på toalettstolen gör att slutmuskeln slappnar av och hjälper därmed tarmtömningen. Att gå på toaletten utan brådska lindrar förstoppning.

Träning av bäckenbottenmusklerna med en fysioterapeuts handledning hjälper i situationer där musklerna i området har en benägenhet att dra sig samman i kramp (spasticitet). Ibland kan det uppkomma störningar i själva tarmtömningen vilka underlättas av en biofeedbackbehandling. I behandlingen lägger man in en ballong i ändtarmen och tränar tarmtömningen. Samtidigt registrerar man muskulaturens funktion.

Uppdaterad 12.10.2018