Gå till sidans innehåll

Sätt att stödja anpassningen till försämrad syn

Anpassningen till förändringar i synen tar tid. Det är ofta möjligt att själv påverka anpassningens framsteg, och det finns också hjälp att få.

Mina verktyg har byggts upp av många olika delar. Jag har pratat med proffs, läst olika självhjälpsböcker, pratat med människor och hört hur de tar hand om sig själva. Sedan har jag plockat upp olika saker från dem, som till exempel avslappningstekniker. (Raija, 52 år)

Avslappning

Du kan hantera din egen ork genom att inkludera regelbundna avslappningsstunder i din dagliga rutin.

Att känna igen känslor och hantera dem

I en ny livssituation uppstår ofta olika känslor. Om nedsatt syn försvårar vardagliga situationer kan det leda till situationer som upplevs pinsamma och till och med skamkänslor. Att bearbeta ämnet och känna igen överdriven skam kan främja anpassningen och hjälpa till att ifrågasätta skamkänslor. Det kan också sänka tröskeln för att be om hjälp och börja använda hjälpmedel.

Att drabbas av en ögonsjukdom kan orsaka sorg över att förlora sitt tidigare friska jag. Upplevelsen kan förstärkas om man dessutom måste ge upp viktiga saker. Sorgen upplevs både på känslomässig och tankemässig nivå, men även som fysiska förnimmelser. Det är bra att förhålla sig varsamt till sorgen och ge den tid. Den är en del av processen att anpassa sig till den nya situationen.

Läs mer om känslor och känslohantering:

Ta hand om sociala relationer

När synen försämras kan kontakten med nära och kära minska, till exempel om det blir svårare att använda telefonen eller röra sig mellan olika platser. Läs mer om sätt att använda mobila enheter och röra sig med nedsatt syn.

När resurserna är mindre än vanligt är det förståeligt att vård och upprätthållande av sociala relationer kan avta och det kan kännas lättare att dra sig tillbaka till hemmiljön. Det är dock bra att försöka upprätthålla sociala kontakter.

Om sociala situationer känns nervösa, läs Psykoprtens självhjälpsprogram.

Hantering av oroande tankar

Om du ofta oroar dig för din situation och det påverkar din vardag, kan du ha nytta av att stärka färdigheterna i accepterande medveten närvaro och öva på att släppa oroande tankar.

Självmedkänsla

Medkänsla är en viktig faktor i mänskliga relationer. Medkänsla innebär bland annat ett vänligt och förstående förhållningssätt till andra. Medkänsla gentemot sig själv och sina känslor är viktigt för den mentala hälsan. Speciellt i utmanande livssituationer är det bra att väcka medkänsla för sig själv.

Reflektion över värderingar

Ibland kan det vara bra att i lugn och ro fundera över sina värderingar och viktiga livsområden. Du kan till exempel göra en lista över de värderingar som du strävar efter att leva enligt och som speglar dina tankar om ett meningsfullt liv.

Du kan fundera på hur du kan förverkliga viktiga värderingar och saker i din vardag på ett sätt som passar din funktionsförmåga.

Om du till exempel alltid har

  • uppskattat naturen, kan du tänka på när nästa möjlighet att tillbringa tid i naturen skulle kunna vara.

  • värdesatt relationer, kan du planera vilken liten handling eller vilka ord du skulle kunna använda för att glädja någon nära dig.

Mer information för att stödja välbefinnandet

Där finns så bra människor. Det är ju helt annorlunda att prata med någon som verkligen vet hur det är, när man till exempel är på väg att missa något för att man inte har hittat de svarta handskarna bland de svarta mössorna och halsdukarna i korgen. Eller när man känner på en jacka i butiken som plötsligt visar sig sitta på en annan kunds kropp. (Lena, 46 år)

Förändringar i synen förenar många människor. Även om den bakomliggande diagnosen kan vara olika, kan upplevelsen av försämrad syn och dess betydelse vara mycket likartad. Det kan vara svårt för personer med normal syn att förstå hur det är att uppleva förändringar i synen. Genom kamratstöd kan du få upplevelsen av att du inte är ensam i situationen.

På Synskadades förbunds webbplats hittar du information om lokala medlemsföreningar.

Många ögonsjukdomar som försämrar synen tillhör sällsynta sjukdomar. Mer information om sällsynta sjukdomar:

Radion är bra. Och jag läser också på nätet eftersom jag fick råd och hjälpmedel för det. Datorn läser upp texten från skärmen. På så sätt hänger jag med i vad som händer i världen." (Rami, 55 år)

De praktiska utmaningarna i vardagen som orsakas av försämrad syn kan öka den psykiska belastningen. Det är då meningsfullt att ta till metoder som kompenserar för den försämrade synen. Dessutom är det bra att fundera på hur man kan utföra uppgifter som kräver syn på ett annorlunda sätt genom att använda nya metoder.

Du hittar mer information om hur du kan stödja den praktiska funktionsförmågan på Rehabiliteringshusets webbplats.

Jag började vakna tidigt på morgonen, och det blev redan en stress på kvällen eftersom jag antog att jag inte skulle sova bra igen. Då tänkte jag att nu måste jag verkligen göra något åt saken. (Minna, 38 år)

Utmattning

Om din belastande livssituation pågår under en längre tid kan det resultera i utmattning. Utmattning kan exempelvis visa sig som en tydlig minskning av energiresurser, konstant trötthet, irritation samt svårigheter med att tänka och utföra uppgifter.

Om du känner igen dessa symtom, läs mer om självhjälpsmetoder för utmattning.

Sömnbesvär

I stressiga livssituationer kan din sömnkvalitet försämras eller så kan du till och med uppleva sömnsvårigheter. Ofta är sömnsvårigheter särskilt vanliga i början av en ny livssituation och minskar med tiden. Att ta hand om återhämtning och vila är särskilt viktigt i krävande livsfaser.

Social ångest

Ett självhjälpsprogram för social ångest kan hjälpa dig att bättre hantera din ångest och underlätta deltagande i olika nya situationer.

Ångest

Vid livsförändringar och osäkra faser känner många igen ångest, antingen som en konstant eller som en vågliknande obehaglig känsla i vardagen.

Prova Psykoportens självhjälpsprogram om du upplever ångest.

Paniksymtom

Ångestkänslor kan ibland uppträda plötsligt och vara extremt starka, och beskrivs då bäst som panik eller panikattack.

Depressionssymtom

När anpassningsutmaningar och psykisk belastning fortsätter kan det ibland leda till depression, med symtom som nedstämdhet och sorg samt till exempel minskad initiativförmåga och förlust av glädje. Diagnosen depression ställs alltid av en läkare.

Du kan få hjälp med depressionssymtom genom Psykoportens självhjälpsprogram för depression.

Traumasymtom

Efter en chockerande händelse är det viktigt att söka hjälp om dina psykiska symtom stör ditt liv. Du kan också bearbeta en traumatisk kris själv med hjälp av SELMA självhjälpsprogram.

Överdriven konsumtion av rusmedel

Ibland kan en kris och oro leda till ökad konsumtion av rusmedel. Att använda alkohol som en självhjälpsmetod för ångest eller depression kan dock bibehålla eller till och med öka ångest och nedstämdhet.

Om du märker att din alkoholkonsumtion har ökat, läs mer om Psykoportens självhjälpsprogram för alkoholhantering. På Psykoportens webplats hittar du också andra självhjälpsprogram som stöder minskningen av substansbruk

Det var första gången jag sökte hjälp. Jag hade mått så dåligt de senaste åren och tänkte att det inte skulle skada att försöka. Jag ringde vårdcentralen och fick en tid hos en depressionssköterska. Det var ett klokt beslut och jag fick den hjälp jag behövde. (Jaakko, 50 år)

När psykisk belastning är stark eller när psykiska symtom väcker oro är det viktigt att söka hjälp. Självhjälpsmetoder och stöd från närstående kan vara helt tillräckligt, men ofta kan också hjälp från professionella inom mentalvården stödja anpassningen och ge verktyg för att hantera den egna situationen. Tillsammans med en professionell kan man även överväga olika former av fortsatt psykologisk behandling och vägar för att få tillgång till dessa vid behov.

Ofta finns den närmaste hjälpen tillgänglig inom primärvården på vårdcentraler, där det vanligtvis även finns mentalvårdstjänster. Du kan få mer information om tjänsterna direkt från din egen vårdcentral. Tillgången till mentalvårdstjänster kan variera mellan olika välfärdsområden.

Om du tillhör synrehabiliteringens tjänster inom hälso- och sjukvården, fråga där efter mer information om tjänster för psykologiskt stöd.

Du kan få hjälp med att hitta tjänster på Psykoportens webbplats

Uppdaterad 14.9.2021