Gravida kvinnor och mammor som ammar

Under graviditet och amning ska läkemedel användas efter övervägande och enligt läkarens anvisningar. På denna sida finns information om vilka smärtstillande medel som är trygga och vilka som ska undvikas.

Smärtlindring för gravida kvinnor

Under en graviditet överförs nästan alla läkemedel från kvinnans blod via moderkakan till fostret. Effekten av olika läkemedel på fostret varierar i de olika graviditetsfaserna. Med tanke på fostrets utveckling är de mest kritiska perioderna i regel början av graviditeten och i synnerhet graviditetsveckorna 2–8. Under en graviditet ska alla läkemedel överhuvudtaget användas endast efter noggrant övervägande och enligt läkarens anvisningar.

​Paracetamol

Paracetamol kan tryggt användas under hela graviditeten och även när man försöker bli gravid. Ett läkarordinerat kombinationspreparat som innehåller paracetamol och kodein kan tryggt användas under en kort period.

Länk: Antiinflammatoriska medel och paracetamol

Antiinflammatoriska medel

Antiinflammatoriska medel bör undvikas då man vill bli gravid och likaså under början av graviditeten samt under den sista tredjedelen av graviditeten. Antiinflammatoriska medel kan hindra ägglossningen (ovulation) vilket innebär att det blir svårare att bli gravid. I början av graviditeten kan de höja risken för en spontan abort. I slutet av en graviditet kan de stänga förbiledningen av fostrets hjärta i förtid och ge upphov till njurskador hos fostret.

Nya antiinflammatoriska medel, coxiber, rekommenderas inte eftersom de inte har testats i tillräcklig utsträckning då det gäller användning under graviditet.

Länk: Antiinflammatoriska medel och paracetamol

Opioider

Opioider kan tryggt användas kortvarigt under en graviditet. Denna grupp av läkemedel har inte visat sig ha några skadliga effekter på fostret, men man vet inte vilka långtidseffekter opioider kan ha på det centrala nervsystemet som utvecklas i fostret.

Långvarigt bruk av opioider kan ge upphov till abstinenssymtom hos en nyfödd.

Länk: Avsnittet opioider

Bedövningar

Bedövningar kan tryggt användas för smärtlindring under en graviditet.

Länk: Avsnittet bedövningar

Smärtlindring för mammor som ammar

Alla läkemedel som en ammande mamma tar överförs i varierande koncentrationer till modersmjölken. Därför är det viktigt att under amningen använda läkemedel som inte är skadliga för barnet.

Om man i postoperativ smärtlindring blir tvungen att ta till läkemedel som inte är trygga för dibarn, finns det skäl att under medicineringen pumpa ut och slänga modersmjölken. Personalen ger råd on när amningen tryggt kan återupptas.

​Paracetamol

Paracetamol kan tryggt användas för att lindra postoperativ smärta som en ammande mamma lider av.

Kombinationspreparatet med paracetamol och kodein (kodein är en opioid) är inte tryggt på grund av att kodeinet genom modersmjölken kan ansamlas i dibarnets kropp och i allvarligaste fall orsaka till och med livsfarlig andningsdepression för barnet.

Länk: Antiinflammatoriska medel och paracetamol

Antiinflammatoriska medel

Kortverkande preparat, till exempel ibuprofen och diklofenak, är trygga antiinflammatoriska medel för ammande mammor. Celecoxib är ett nytt preparat som endast i små mängder överförs till modersmjölken och kan därför användas kortvarigt för smärtlindring under amning.

Länk: Antiinflammatoriska medel och paracetamol

Opioider

Opioider bör inte användas medan man ammar. Om man blir tvungen att använda opioider, ska behandlingen vara så kortvarig som möjlig. Strax efter ett kejsarsnitt eller något annat ingrepp vid en förlossning kan opioider användas eftersom mjölkutsöndringen startar med fördröjning efter en förlossning.

Länk: Avsnittet opioider

Bedövningar

Bedövningar vid behandling av postoperativ smärta kan tryggt användas vid amning.

Länk: Avsnittet bedövningar


     


Föregående sidaNästa sida

 


 


 

Uppdaterad  15.8.2018