Läkemedelsfri smärtbehandling

Träning i avslappning och medveten närvaro kompletterar utmärkt behandlingen av cancersmärta. När spänningen i kroppen minskar och medvetenheten om kroppens smärtfria områden ökar, är det lättare att leva med smärtan.

Medveten närvaro och avslappning kan man lära sig hemma via nätet. Exempel på dessa tekniker hittar du i Smärtkontrollhusets egenvårdsavsnitt Avslappning och Mindfulness som en del av smärtbehandling.

Avslappningsövningar

Det finns många olika slag av avslappningsövningar. En yrkesmänniska inom hälso- och sjukvården kan ge handledning i dessa. Även en anhörig kan vara till hjälp, t.ex. genom att läsa avslappningsövningen högt för patienten.

Övningar i medveten närvaro

I övningar i medveten närvaro strävar man till att stärka förmågan att vara närvarande i nuet. På så sätt kan man lindra till exempel stress som beror på minnen som tynger sinnet eller på bekymmer om framtiden.

I en del av övningarna lär man sig t.ex. hur man fäster uppmärksamhet vid kroppens olika delar. Genom att lyssna till kroppens förnimmelser är människan närvarande i nuet.

En del av smärtpatienterna upplever övningarna som nyttiga. När patienten blir medveten om kroppens smärtfria områden är det lättare att leva med smärtan.

Utnyttja positiva impulser

Att rikta bort uppmärksamheten från smärta t.ex. till att lyssna på musik, se på tv, läsa eller till något annat trevligt kan utnyttjas som smärtkontroll. Goda impulser med tanke på smärtkontroll är sådana som verkligen fäster uppmärksamheten och som det är lätt att ”försjunka sig” i.


Föregående sidaNästa sida

 
 

Uppdaterad  14.9.2017