Ajankohtainen

Lasten digipäivystys valmiiksi viikossa?

Julkaistu 10.2.2017 13.00

Mitä tapahtuu kun otetaan seitsemän asiantuntijaa ja annetaan viikko aikaa luoda asiakkailla testattavissa oleva uusi palvelu. Syntyykö muuta kuin post-it-lappuja fläppitaululla?

Rallisprint on autourheilulaji, jossa ajetaan lyhyitä rallin erikoiskokeita. Eräänlainen erikoiskoe järjestettiin Lastenklinikallakin tammi-helmikuun vaihteessa. Eri alojen asiantuntijat kokoontuivat viikon ajaksi kehittämään palvelua, joka auttaa vanhempia arvioimaan lähteäkö päivystykseen vai hoitaako lasta kotona. Etukäteen oli tiedossa, että kyseessä tulisi olemaan jonkinlainen oirenavigaattorin ja hoitaja-chatin yhdistelmä.

Ensimmäinen päivä käytettiin pitkän tähtäimen tavoitteen täsmentämiseen. Tavoitteeksi määriteltiin kunnianhimoisesti "Tarjota lapsiperheille uuden tyyppinen terveysneuvontapalvelu, joka on henkilökohtainen, luotettava ja antaa oikea-aikaisen avun oikeassa paikassa."

Toisena päivänä ideoitiin. Aluksi surffattiin verkossa etsimässä hyviä esimerkkejä. Niitä löytyikin laaja kirjo: Netflix, Kela, Marttachat, Panadol-annostelulaskuri. Tämän jälkeen jokainen suunnitteli oman ratkaisunsa.

Kolmantena päivänä äänestettiin eri ehdotuksista ja luotiin kuvakäsikirjoitus siitä, miten käyttäjä etenee päästäkseen toivottuun lopputulokseen.

Viikon kohokohta oli neljäs päivä, jolloin sovellussuunnittelija loi ehdotustemme ja käsikirjoituksemme perusteella ensimmäisen version palvelusta iPadille. Se testattiin vanhemmilla vielä samana iltana Lastenklinikan päivystyksessä. Perjantaina nauhalta kuunneltujen kommenttien perusteella vanhemmat pitävät lasten digipäivystystä hyvänä ideana.

Kävi selväksi, että asioita voi kehittää nopeastikin. Aina ei tarvita isojen työryhmien lukuisia kokouksia. Kumppaniyrityksen asiantuntijat pitivät huolta siitä, että asia eteni heidän sprint-konseptinsa mukaan aikataulussa pysyen.

Toisaalta nopeuden takasi perusteellinen etukäteistyö: oirenavigaattorin tarjoamia toimintaohjeita ja prosessin kulkua oli ideoitu HUS:in kliinisten asiantuntijoiden voimin jo viime vuoden puolella. Ilman tätä syvällistä ajatustyötä sprinttiviikko ei olisi onnistunut. Toisaalta ilman sprinttiviikkoa meillä ei olisi käsissämme kehityskelpoista prototyyppiä. 

Entä saatiinko digipäivystys valmiiksi viikossa? Ei saatu, mutta päästiin hyvään alkuun. Työ jatkuu siten, että prototyypistä kehitetään valmis tuote Terveyskylän Lastentaloon. Kaiken kaikkiaan suositeltava ja kokeilun arvoinen toimintatapa.