Det är vanligt att sexualiteten inte känns så viktig i början av sjukdomen och behandlingarna. När behandlingarna fortsätter får sexualiteten mer utrymme i tankarna, och den väcks till liv i sin egen takt, först genom reflektion och senare även genom handlingar.
För vissa återvänder sexualiteten till det normala som en del av vardagen, men ibland kan utmaningar såsom minskad lust, smärta, slemhinnebesvär och problem med upphetsning och orgasm uppstå. Utmaningar i sexualiteten kan också orsakas av förändringar i självkänsla och kropp, stress, utmattning från behandlingar, rädsla, sorg och oro, samt kroppens under- eller överstimulering.
Det är också vanligt att partnern upplever liknande känslor av rädsla, oro och sorg, vilket kan leda till brist på lust. Partnern kan även vara rädd för att av misstag orsaka smärta under sex.
Ingen är tvungen att vilja eller delta i sex. Många kan känna sorg eller misslyckande över brist på lust och förändringar i sexualiteten. En utgångspunkt för förändring kan vara att ta upp sexualiteten med en partner, närstående eller expert.
Vad är sex?
Sex är inte bara samlag eller penetration. Samlag och penetration är bara ett sätt att ha sex. Sex kan också innefatta att röra vid varandra med händer, mun eller sexhjälpmedel. Den viktigaste färdigheten inom sex är att prata om det. Tänk först på vad du själv önskar och vad som kanske skrämmer dig. Berätta för din partner om dina tankar.
Metoder för att återupptäcka din sexualitet
Under cancerbehandlingar kan det bli en paus i ditt sexuella liv. Ta dig tid att utforska din kropp i lugn och ro och upptäck vilken typ av beröring som känns bra för dig.
Målet är inte att lyckas med sex, utan att tryggt och lugnt närma dig din egen sexualitet. Det är inte heller nödvändigt att sexet ska återgå till exakt hur det var före sjukdomen; var öppen för förändringar.
Det finns olika sätt att återupptäcka sex och sexualitet som du kan prova själv eller tillsammans med din partner.