Du kanpåverka den egna motivationen genom att till exempel.
Den här sidan har producerats i samarbete med
Det finns mycket du kan göra för att väcka och stärka viljan till förändring.
Du kanpåverka den egna motivationen genom att till exempel.
Den här sidan har producerats i samarbete med
Det kan vara svårt att tänka längre framåt än till i dag, särskilt i början av en förändring. Ställ inte för höga krav på dig själv, börja i liten skala. Förbered dig på att förändra ditt eget beteende gradvis.
Får du tillräckligt med sömn? Rör du dig utomhus? Hur äter du? Har du något uppiggande att göra för att balansera ditt målinriktade och disciplinerade arbete? Om det är svårt att utföra dina vardagssysslor, sätt upp ett dagligt schema för dig själv. Att vila tillräckligt är viktigt, men det lönar sig inte att ge efter för behovet att vila hela tiden. Viljestyrkan blir starkare när du mår bra.
Vad siktar du på och varför? Påminn dig själv om ditt mål och de steg som för dig mot det. De dagar då du är mindre motiverad bör du fokusera på små delmål som är närmare att uppnås. Gläd dig över varje framgång och varje litet mål du uppnår.
Ett starkt åtagande och arbete mot ditt mål gör det lättare och mer uppnåeligt. Fråga inte dig själv ”Borde jag?” utan agera. När du till exempel ska gå till gymmet ska du inte börja fundera på om det är värt det.
Tänk på det goda som kommer av dina ansträngningar. Tro på din egen förmåga och bestäm dig för ett åtagande.
Anteckna dina framsteg och se regelbundet tillbaka för att se hur din situation har utvecklats. Notera särskilt dina framgångar. I en svår stund är det bra att påminna sig själv om hur långt man kommit och vad man redan har uppnått.
Särskilt när du arbetar mot ett långsiktigt mål är det av betydelse vilken typ av tankar du har i huvudet. Glöm omotiverade negativa tankar som ”jag tänker inte försöka, det kommer ändå inte att fungera”. Om du möter motgångar, försök att hitta något positivt i det. Optimism ger dig energi.
Var modig och låt inte tvivel hindra dig från att prova nya saker.
Gå dit där stämningen är positiv och folk tror på dig. Du kan hämta styrka från andra människor när du själv håller på att tappa tron. Du kan hitta inspirerande nya idéer och perspektiv hos andra, vilket hjälper dig att igen orka bättre.
Ibland måste man också göra tråkiga saker för att komma framåt. Belöna och tacka dig själv varje gång du får en mindre inspirerande sak gjord.
Forma din omgivning så att den stöder dina mål: ha till exempel en gympamatta synlig hemma eller lyssna på motiverande musik.
Om du är utmattad kan det vara svårt att göra en förändring. När fortskridandet stannar av och ovanstående metoder inte hjälper, berätta om det för någon. Till exempel en familjemedlem, vän, en yrkesperson inom social- och hälsovården kan då hjälpa dig att gå vidare.
Uppdaterad 19.2.2024