Förkylning

Allmänt

Förkylningar är väldigt vanliga och vuxna har flera förkylningar under ett år. Det finns hundratals virus som orsakar förkylningar, de vanligaste är olika rhinovirus.

I allmänhet börjar förkylningar med halsont, nysningar och irritation i näsan. Efter det tillkommer hosta och snuva. Man har ont på olika platser, känner sig obekväm och febrig. Allmäntillståndet är försvagat. Vanligen kan känslan av att känna sig sjuk vara upp till 10 dagar.

Egenvård

Det är bra att lindra symptomen med febernedsättande läkemedel eller anti-inflammatoriska smärtstillande läkemedel, om man är van att använda det och man inte är allergisk mot dessa läkemedel. Det är ingen nytta av antibiotikakurer vid vanliga virusrelaterade förkylningar. Hostmediciner och sprayer som öppnar näsan och gör att det känns lättare att andas kan köpas på apoteket utan recept. Likaså kan inandning av ånga underlätta när man känner sig täppt och har hes röst. Apotekets personal hjälper vid behov till med att välja rätt läkemedel.

Det är viktigt att vila och undvika tung fysisk ansträngning. Det finns skäl att sköta handhygienen, för förkylningar smittar lätt. Det är bra att sköta vätskebalansen, är man febrig borde man dricka mer än normalt.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal om

  • febern är fortsatt hög, över 38,5 grader längre än 3-4 dagar och den tydligt inte verkar orsakas av förkylningen.
  • febern stiger igen efter att ha varit borta eller förkylningssymptomen snabbt återkommer .
  • det till sjukdomen som börjat med förkylningsymptom hör kraftig utmattning, bröstsmärtor eller att det bli jobbigt att andas.
  • den som tillhör riskgruppen under influensaepidemin insjuknar i luftvägsinfektion med feber.
  • hostan har varat över tre veckor eller förkylningssymptomen har varat över 10 dygn och det är tryck i bihålorna.
Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020