Jästsvampinfektion i underlivet

Gå till ordlistan

Jästsvampinfektion i underlivet

Skriv ut

​Jästsvampinfektion i underlivet är ett vanligt besvär som ofta identifieras av symtom. Symtom som liknar jästsvampinfektion kan också förekomma med andra besvär/sjukdomar, så det är bra att vara försiktig vid egenvård.

Den vanligaste orsaken till jästsvampinfektion är svampen Candida albicans som normalt finns på människans hud, slemhinnor och i matspjälkningskanal. Under lämpliga förhållanden ökar mängden av svampen Candida i underlivet och orsakar en vaginal jästsvampinfektion. Bland annat användning av antibiotika eller preventivpiller, graviditet, diabetes och andra tillstånd som försämrar immunsystemet kan utsätta för jästsvampinfektion. Också trånga kläder eller dambindor kan öka symtomen.

Att det kliar i underlivet beror inte alltid på den vaginala jästsvampinfektionen utan det kan också vara fråga om någon annan gynekologisk sjukdom. Ett milt symtom på att det kliar i underlivet kan orsakas av underlivets cellupplösning (cytolys) som ett resultat av att underlivets surhetsgrad, pH-värde, minskat. Det här är normalt, men den sura vaginalflytningen kan orsaka symtom i de yttre könsorganen.

Symtom

​Typiska symtom för jästsvampinfektion är sveda, klåda, lätt svullna blygdläppar och klumpig, ljus och luktfri flytning. Flytningen kan även vara blöt och gråaktig. Slemhinnorna i underlivet kan vara irriterade och rodnade med små sår. Allmänna symtom, såsom feber eller magsmärta, förekommer vanligen inte.

Egenvård

​​Det är viktigt att ta hand om god hygien för att läkemedelsbehandling lyckas och symtomen inte återkommer. Man ska ändå undvika att tvätta sig onödigt och överdrivet med tvål samt att spruta vatten direkt in i underlivet. Om du använder tvättmedlet ska dess pH vara under 7. Det lönar sig att använda tamponger eller menstruationssamlare (-koppar). Använd luftiga underkläder (konstfiber, merceriserad bomullsvara eller silke) och på toaletten torka underlivet alltid framifrån bakåt.

I kosten är det värt att undvika sådana produkter som innehåller mycket socker men jästhöjda bakverk kan ätas. Att äta mjölkprodukter som innehåller mjölksyrabakterier kan vara till hjälp vid återkommande vaginala jästinfektioner. För intern behandling av jästsvampinfektion ska du använda endast sådana produkter som kan köpas på apoteket.

Du kan tillgripa självmedicinering om du tidigare lidit av jästsvampinfektion i underlivet och du är bekant med symtomen. Rekommenderade egenvårdsläkemedel är vaginalkapslar som kan köpas på apoteket utan recept. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt. Du ska alltid följa produktförpackningens bruksanvisningar.

Man ska iaktta försiktighet vid egenvård, för symtomen kan också bero på andra orsaker som kräver medicinsk vård. Som bakgrund för symtomen på klåda och sveda kan, till exempel, vara slidinflammation (vaginit) eller könssjukdomar.

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • det är första gången man har symtom eller jästsvampinfektionen är återkommande.​
  • den person som lider av jästsvampinfektionssymtom är under 16 år eller över 60 år eller gravid. 
  • det förekommer oregelbunden och blodig eller illaluktande flytning i samband med jästsvampinfektion. 
  • det, förutom symtomen på jästsvampinfektion, är smärta i nedre delen av magen och/eller feber eller urineringssvårigheter. 
  • det förekommer blåsor i könsorganen eller det uppstår misstankar om könssjukdom. 
  • också partnern har symtomen på jästsvampinfektion. 
  • symtomen inte lättar med egenvård på tre dygn eller blir bättre på en vecka. 
  • symtomen förvärras under behandlingen.

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä