Maijas berättelse - Ett plötsligt sjukdomsanfall i butiken

En fiktiv berättelse om Maija, som plötsligt får ett sjukdomsanfall i butiken.

Maija är ute och handlar i köpcentret med sin vän Sirpa. Vännerna har gått runt i många butiker och Maija har hittat en vacker klänning till sig själv. När Maija köar till toaletten i köpcentret, blir hon plötsligt medvetslös. Sirpa ser att Maija faller ihop på marken. Maijas kropp blir stel och hennes armar, ben och muskler börjar krampa våldsamt.

Sirpa kommer ihåg att Maija har epilepsi och tittar snabbt på klockan.

Sirpa har gått en första hjälpen-kurs och har tidigare sett Maija krampa. Hon vet vad hon ska göra. Sirpa lägger sina händer runt Maijas huvud så att Maija inte slår huvudet i golvet eller skadar sig på annat sätt.

Människor börjar samlas kring Maija och Sirpa. " Det är ingen fara. Situationen lugnar sig säkert snart", försäkrar Sirpa dem. Samtidigt kommer Sirpa ihåg samtalet i caféet. Maija hade berättat att hon fått ett krampanfall även på morgonen, precis när hennes pojkvän Lasse skulle åka till jobbet. Anfallet hade varat i några minuter och Maija hade återhämtat sig snabbt. " Lyckligtvis gick anfallet över så snabbt. Annars skulle Lasse nog ha blivit sen till jobbet, när han alltid åker i sista minuten”, hade Maija sagt med ett skratt.

Ring nödcentralen

Tiden verkar krypa fram. Sirpa vrider lätt på handen för att se på klockan. Krampanfallet har varat i ungefär tre minuter.

Det här är Maijas andra anfall i dag och krampen verkar inte avta. Bäst är att ringa nödcentralen, tänker Sirpa

"Kan jag hjälpa?", frågar köpcentrets väktare som kommit till platsen. Sirpas handväska ligger på golvet. Sirpa ber väktaren ge henne telefonen som finns i väskan. Sirpa tänker att hon kunde be väktaren ringa nödcentralen, men bestämmer sig för att ringa själv, eftersom hon vet mer om Maijas situation. "Tack", säger Sirpa och tar bort den ena handen runt Maijas huvud för att ta telefonen som väktaren räcker henne.

Sirpa öppnar mobilappen 112 Suomi som hon har laddat ner och ringer nödcentralen. Nödcentraloperatören svarar nästan genast. Sirpa använder högtalarfunktionen på sin telefon när hon pratar för att fortfarande kunna skydda Maijas huvud med båda händerna.

Sirpa förklarar kort vad som har hänt och ger den exakta adressen till platsen, även om nödcentraloperatören ser den exakta platsen med hjälp av satellitpositioneringen i 112 Suomi-appen.

Nödcentraloperatören gör en riskbedömning med hjälp av de uppgifter han/hon får under samtalet. Operatören larmar en ambulans på vårdnivå och skyndsamhetsklass B till platsen via VIRVE-nätverket. Efter att ha larmat ger operatören Sirpa anvisningar.

En ambulans är på väg till er. Fortsätt att skydda din väns huvud med händerna. Finns det någon i din närhet som kan gå till köpcentrets huvuddörr för att vänta på ambulansen och dirigera förstavårdarna till rätt plats?

Vakten går till huvuddörren för att vänta på att ambulanspersonalen ska komma. Det verkar som att Maijas kramper inte längre är så kraftiga. Nödcentraloperatören instruerar att om kramperna upphör, ska Maija placeras i sidoläge och andningen säkerställas. Till slut uppmanar nödcentraloperatören Sirpa att ringa på nytt om situationen förändras. Sirpa får tillåtelse att avsluta samtalet.

Ambulanspersonalen anländer

Strax efter att samtalet avslutats slutar Maijas krampanfall. Enligt undervisningen som Sirpa fick på första hjälpen-kursen, lägger hon Maija i stabilt sidoläge och ser till att Maijas luftvägar är öppna så att hon kan andas fritt.

Maija ligger i sidoläge och andas lugnt. Sirpa frågar hur Maija mår. Maija är omtöcknad och svarar inte på frågor. Sirpa hör att snabba steg närmar sig. Runt hörnet dyker två förstavårdare och väktaren upp.

Hej, jag heter Jaakko och är förstavårdare. Kan du berätta vad som har hänt? frågar förstavårdaren och lägger ner sin ryggsäck med vårdtillbehör på marken.

Sirpa berättar om Maijas sjukdom och dagens förlopp. Jaakko frågar efter Maijas personuppgifter. Sirpa kommer ihåg att Maija har ett identitetskort i plånboken och ger det till Jaakko. Den andra förstavårdaren som kallar sig Kaisa undersöker hur Maija mår. Hon mäter Maijas syrehalt i blodet, blodtrycket och blodsockret.

Maija börjar vakna till, men minns ingenting av vad som hände. Hon får höra om krampanfallet som hon fick. Maija är klart utmattad, men svarar förnuftigt på förstavårdarnas frågor.

Maija berättar för förstavårdarna om sin medicinering och det krampanfall hon fått hemma på morgonen. Jaakko antecknar noggrant händelsen, intervjun och undersökningsuppgifterna i akutvårdsrapporten. Förstavårdarna arbetar enligt vårdrekommendationerna. De rekommenderar att Maija transporteras till den lokala jouren för fortsatt vård och uppföljning eftersom hon redan har krampat två gånger under samma dag. Maija håller med. Det är bra att man reder ut situationen ordentligt.

Kaisa går för att hämta en transportbår från ambulansen. Under tiden skriver Jaakko ner Sirpas kontaktuppgifter i akutvårdsrapporten, ifall jourläkaren vill ha mer information om Maijas krampanfall.

Kaisa kommer med båren och Maija får hjälp att lägga sig på den. "Sirpa, kan du var snäll och meddela Lasse att jag fördes till jouren?" ber Maija. Maija säger hejdå till sin vän och förstavårdarna tackar Sirpa för hennes exemplariska agerande och första hjälpen.

På väg till jouren

I ambulansen öppnar förstavårdare Kaisa väskan med vårdtillbehör och tycks förbereda ett ingrepp.

”Jag sätter en kanyl i venen på handryggen. Jag kan ge dig medicin via den om du krampar igen”, säger förstavårdaren Kaisa.

Det gör inte så ont att sätta kanylen som Maija fruktade. Maija hör att förstavårdaren meddelar transportkoden och reserveringsgraden till nödcentralen, samt till vilken vårdenhet Maija transporteras. Maijas tillstånd är stabilt och transporten till jouren behöver inte ske som larmkörning. Under resan kontrollerar Kaisa hur Maija mår. Maija är fortfarande trött, men känner att hon redan mår mycket bättre.

Snart är ambulansen framme vid sjukhuset. Maija förs in till jouren på transportbåren. Nästan direkt kommer en sjukskötare vid jouren fram till Maija och förstavårdarna. ”Hej Maija, jag heter Merja och är sjukskötare”, säger sjukskötaren som är klädd i blå arbetsdräkt vänligt. Man gör en bedömning om Maijas vårdbehov och vårdens skyndsamhet, dessutom registreras hennes uppgifter i jourens patientinformationssystem. Sjukskötaren fäster ett ID-armband på Maijas handled.

Förstavårdarna för Maija till jourens övervakningsutrymme och hjälper Maija att flytta över till jourens säng. Förstavårdarna rapporterar noggrant krampanfallet och Maijas nuvarande tillstånd till sjukskötaren i övervakningsutrymmet. Förstavårdarna önskar Maija en god fortsättning.

Tack för god vård”, tackar Maija förstavårdarna.

Förstavårdarna går därifrån med sin transportbår. ”Hur mår du nu?” frågar Ulla, sjukskötaren som arbetar i övervakningsrummet, av Maija samtidigt som hon placerar en syremättnadsmätare på Maijas fingertopp. Maijas fortsatta vård på jouren börjar.

 

Kyllä

Uppdaterad  16.6.2022