Gå till sidans innehåll

Solbränd hud

Ultraviolett strålning (UV-strålning) orsakar att huden blir brun och att den bränns. Känsligheten för att huden bränns påverkas av vilken typ av hud man har och UV-strålningens styrka (UV-indexet). Solbränd hud behandlas på samma sätt som andra mindre och lindrigare brännskador.

Solljuset orsakar skador i hudceller, mot vilken kroppen försvarar sig genom att initiera produktionen av pigment i huden, det vill säga solbränna. Den mest typiska typen av hud för finländare får solbränna och bränns då och då. Behovet att skydda sig mot solljuset i Finland börjar på sydkusten i maj, när UV-indexet överstiger 3. Behovet att skydda sig pågår ända fram till augusti. Förutom hudskador och brännskador får UV-strålningen huden att åldras och ökar risken för hudcancer. UV-strålningen kan också förvärra några hudsjukdomar, såsom rosenfinnar (rosacea) och munsår. En noggrann exponering för UV-strålning används som behandling av en del hudsjukdomar.

UV-strålningen skadar huden och vävnaderna genom att orsaka en brännskada, vars svårighetsgrad/allvarlighetsgrad beror på exponeringens varaktighet och intensitet. Symtom på den solbrända huden uppträder tidigast sex timmar efter att man varit i solen. Symtom på att huden är solbränd är rodnad och att huden känns varm. Rodnaden i huden är starkast cirka 24 timmar efter exponering för solljus.

Den stora mängden UV-strålning kan orsaka blåsor på huden. Förutom blåsor kan det uppstå svullnad och kraftig smärta på det skadade området. När huden bränns, kan det också förekomma allmänna symtom, såsom huvudvärk, illamående och frossa som har med solsting eller värmeutmattning att göra.

Det är viktigt att skydda sig mot den skadliga UV-strålningen. Man borde undvika solbad under middagstimmarna (klockan 11–15) och alltid när UV-indexet överstiger 3. Det är värt att skydda huden med kläder (löst sittande kläder med långa ärmar, en hatt med brätten) eller med solkrämer också när man vistas i skuggan. Man ska komma ihåg att skydda sig mot solen också i vårsolen, på sommaren när man är ute med båten samt när man frisksportar i snön.

Den solbrända huden kan kylas ned med ljummet vatten. Att dricka kalla drycker kan lindra tillståndet och förebygga kroppens uttorkning. På huden kan användas hydrokortisonkräm som är tillgänglig från apoteket och, vid behov, kan smärtstillande läkemedel som kan köpas på apoteket utan recept tas för att lindra smärtan. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt.

Blåsor som möjligen uppstått på huden får inte punkteras. Huden som utsöndrar och är fylld av blåsor kan skyddas med ett förband avsett för en brännskada och som kan köpas på apoteket. Förbandet ska bytas varannan dag och dess vätning bör undvikas.

Det tar från en vecka till två veckor för en ytlig brännskada att läka, beroende på skadans omfattning. Under läkningen kan den fjällande huden smörjas in med normal baskräm.

Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • det finns blåsor på huden och det skadade området är större än personens egen handflata.

  • det, förutom den solbrända huden, uppstår några allmänna symtom, såsom huvudvärk och illamående, som inte underlättas av vila och sval dricka.

  • det finns tecken på inflammation på det solbrända hudområdet (intensifierande rodnad och värme samt ökad svullnad).