Gå till sidans innehåll

Hörselförbättrande operationer

I vissa situationer kan en hörselnedsättning förbättras genom operation. Beslutet om operation görs alltid baserat på en noggrann individuell bedömning.

Operation av konduktiv hörselnedsättning

En konduktiv hörselnedsättning kan i vissa fall förbättras genom att operera. Reparationen av ett hål som uppstått i trumhinnan till följd av en inflammation eller olycka kan förbättra hörseln avsevärt. Hur mycket hörseln förbättras beror på hålets storlek och placering.

Abnormiteter i hörselbenen kan repareras genom att man bygger om hörselkedjan med de egna hörselbenen genom att utforma eller använda hörselbensproteser. Vid otoskleros blir städet i hörselbenskedjan styvare och då kan hörseln oftast förbättras med en operation där man ersätter städet med en protes. Ibland går det också att korrigera medfödda abnormiteter i hörselbenen eller hörselgången genom att operera.

Möjligheterna till operation bedöms individuellt

En hörselförbättrande operation är inte alltid meningsfull även om den skulle vara tekniskt möjlig. När man överväger operation måste man beakta den förväntade förbättringen av hörseln samt hörseln i det andra örat. Vanligtvis lönar det sig inte att genomföra en operation om skillnaden mellan öronen inte kan göras tillräckligt liten. Likaså kan nyttan av en operation vara liten om man fortfarande behöver en hörapparat bakom örat efter operationen.

Sensoriska hörselnedsättningar kan inte förbättras genom operation. Undantaget är en inoperation av hörselimplantat när nyttan av en hörapparat är liten, och i vissa fall kan även ett mellanöreimplantat fungera.

Uppdaterad 1.6.2021