Ont i öronen

Gå till ordlistan

Ont i öronen

Skriv ut

​Ont i öronen orsakas vanligen av slem och lufttryck i mellanörat i samband med förkylning/influensa samt när man snyter sig som sträcker på trumhinnan. Ont i öronen kan också orsakas av en inflammation eller någon annan irritation. Ont i öronen kan lindras med smärtstillande medel.

Hos vuxna orsakas ont i öronen vanligare av en inflammation i hörselgången än i mellanörat. Till inflammationen i hörselgången hör ofta, förutom smärta, också ett grumligt sekret och hörselgångens svullnad, vilket kan försvaga hörseln. Ont i öronen kan också orsakas av andra orsaker än de i örat. Smärtan kan också härstamma från tuggsystemet, öronspottkörteln, tung- och svalgnerven, svalget eller nacken. Till och med kall luft och tryckförändringar kan orsaka ont i öronen.

Egenvård

​Ont i öronen kan behandlas med smärtstillande läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol och som kan köpas på apoteket utan recept. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt. Man ska inte gräva i örat med en bomullspinne eller med något som sträcker sig längre in än hörselgångens öppning. Att gräva kan orsaka mer smärta och möjligen en inflammation. ​

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • ​smärtan är kraftig och/eller har börjat plötsligt.
  • örat läcker sekret eller blöder.
  • det till smärtan hör yrsel.
  • det till smärtan hör feber.
  • smärtstillande läkemedel inte hjälper till smärtan på ett par dygn.​

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä