Åderbråck

Gå till ordlistan

Åderbråck

Skriv ut

​Med åderbråck avses nedsatt funktion av vener i de nedre extremiteterna som orsakar svullnad och ytliga utvidgade vener i extremiteterna. Dessa symptom som orsakas av nedsatt funktion i venerna kan lindras med egenvård.

Nedsatt funktion av vener i de nedre extremiteterna beror på strukturella förändringar i venernas väggar och att venklaffarna försvagas. Som ett resultat ökar trycket i de nedre extremiteternas vener när människan står och vätska sipprar utanför blodkärlen, vilket orsakar svullnad. Under påverkan av trycket utvidgas de ytliga venerna och de kan ses på huden. 

Symtom

​Symtomen på nedsatt funktion i venerna förvärras vanligen mot kvällen och som en följd av att man stått länge. De typiska symtomen utgörs av svullnad i fötterna, smärta och åtstramning, utvidgade knöliga vener i underbenet eller i låret samt kramp, smärta i extremiteten eller rastlösa ben. Om nedsatt funktion pågått längre, kan det orsaka klåda på huden och att huden mörknar gradvis. Som en följd av blodcirkulationsstörning kan det också uppstå ett bensår. Det som utsätter för åderbråck är ålder, gener, kvinnokön och förlossningar samt övervikt.

Egenvård

​Den primära behandlingen av nedsatt funktion i venerna är att använda kraftiga stödstrumpor som tillverkats enligt eget mått och som förhindrar utvidgandet av de ytliga venerna. Vid lätt nedsatt funktion kan man förhindra svullnader genom lätta fysiska aktiviteter, såsom att promenera. Det är bra att undvika att stå länge och när man sitter lönar det sig att höja benen uppåt. Minskning av eventuell övervikt underlättar ofta symtomen. Utslag som orsakats av nedsatt funktion i venerna kan behandlas också med kortisonkräm.​

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • ​​​huden på det ytliga åderbråcket går sönder och blöder.
  • ​svullnad eller smärta i området kring underbenet ökar betydligt.
  • stödstrumpor är till ingen hjälp med försämrade symtom.
  • nedsatt funktion i venerna orsakar hudförändringar eller ett bensår.​​​​​​​​

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä