Siirry sivun sisältöön

Verensokeritulosten tarkastelu omaseurantavihkoa käyttäen

Verensokerin omaseurantatulosten kirjaaminen omaseurantavihkoon on perinteinen tapa tallentaa mittaustulokset sekä niihin vaikuttavia tietoja ja tapahtumia.

Monet, erityisesti tyypin 2 diabeteksessa, käyttävät edelleen verensokeritulosten kirjaamiseen omaseurantavihkoa. Oikein täytettynä se antaa hyvän ja riittävän kuvan sokeritasapainosta. Siihen voi myös kirjata muita tapahtumia ja hoitoon liittyviä seurantatietoja.

Kirjaamisessa olisi hyödyllistä, että kirjaat eri päivinä samaan aikaan mitatut tulokset allekkain, jotta niitä voidaan vertailla. Näin saat nopeasti käsityksen ateriapareista eli mitä verensokeri on tavallisesti ennen tiettyä syömistä ja pari tuntia sen jälkeen. Samoin saat käsityksen ilta-aamu-parimittauksista eli mitä verensokeri on nukkumaan mennessä ja aamulla. Vihkoon ei tarvitse laittaa tarkkoja kellonaikoja mittauksista, oleellisempaa on, onko mittaus tehty ennen vai jälkeen tietyn syömisen. Vihossa on yleensä valmiiksi painettu taulukko päivän eri aterioille (aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala).

Jos käytössäsi on insuliini, on lisäksi tärkeä kirjata ainakin ajoittain ylös myös pistetyt insuliiniannokset ja syödyt hiilihydraattimäärät. Myös poikkeavat tapahtumat kuten esim. liikunta, matalan verensokerin oireet tai sairaana olo on hyödyllistä merkata vihkoon.

Ihmisen muisti on rajallinen, muutama vuorokausi sitten tapahtuneita asioita voi olla vaikea muistaa jälkikäteen. Muista, että voit tarkistaa ja kirjata talteen verensokerimittarin muistista tuloksen myös myöhemmin, jos et huomaa heti kirjata sitä ylös.

Diabeteksen hoito on kokonaisuus, johon vaikuttavat monenlaiset asiat. Yksittäisten tulosten selaaminen mittarin muistista vastaanotolla ei anna riittävää käsitystä hoidosta. Siksi on tärkeää, että kirjaat tuloksiasi ylös joko omaseurantavihkoon tai esimerkiksi siihen tarkoitettuun sovellukseen, josta tuloksia voi tarkastella koottuna tulosteena tai näytöltä.

Päivitetty 30.9.2023