Siirry sivun sisältöön

Miten tyypin 2 diabetesta hoidetaan?

Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen sairaus ja ihmisestä toiseen erilainen. Sairauden yksilöllinen luonne vaatii myös yksilöllisen hoidon.

Tyypin 2 diabeteksen hoidon perustan muodostavat terveyttä edistävät elintavat, painonhallinta ja yksilöllisen tarpeen mukaiset lääkehoidot. Elintapahoito tarkoittaa painoa, verensokeria ja valtimosairauksien riskitekijöitä alentavien liikunta- ja ruokailutottumusten omaksumista osaksi omaa arkielämää.

Voiko tyypin 2 diabeteksesta parantua?

Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että yli puolet ylipainoisista tyypin 2 diabetekseen sairastuneista on saanut verensokerinsa normaaliksi ja lääkehoidon lopetettua laihduttamalla 10–15 prosenttia lähtöpainostaan. Lue lisää lihavuuden hoidosta Terveyskylän Painonhallintatalosta.

Tyypin 2 diabeteksen hoito käsittää seuraavia asioita:

Heti tyypin 2 diabeteksen toteamisen jälkeen kannattaa miettiä omaa painohistoriaa ja sitä mikä olisi itselle hyvä painotavoite. Tavoitteen pitää olla realistinen ja saavutettavissa oleva. Useimmille sopiva tavoite on 5–10 % laihduttaminen.

Diabeteksessa suositellaan laadullisesti samanlaista ruokavaliota kun muullekin väestölle yksilöllisesti soveltaen. Keskeisiä asioita syömisessä ovat säännöllinen ateriarytmi, hyvä ruuan laatu ja sopiva määrä. Suositustenmukainen syöminen korjaa verensokeria, edistää painonhallintaa ja sydänterveyttä.

Säännöllinen liikunta on kaikille hyödyllistä hyvinvoinnin, yleiskunnon ja sydänterveyden vuoksi. Tyypin 2 diabeteksessa se alentaa lisäksi tehokkaasti verensokeria. Tyypin 2 diabeteksessa päivittäinen liikunta voi laskea verensokeria tehokkaammin kuin yksittäinen lääke.

Tyypin 2 diabeteksen verensokerin lääkehoito aloitetaan toteamisvaiheen verensokeritason mukaan. Jos verensokerisi on vain hieman koholla ja sokerihemoglobiini HbA1c on alle 53 mmol/mol, voidaan ensialkuun tavoitella verensokeritason korjaantumista tehokkaalla elintapahoidolla ja ylipainon laihduttamisella. Jos verensokerisi on enemmän koholla tai diagnoosin yhteydessä todetaan diabeteksen lisäsairauksia, aloitetaan lääkehoito heti toteamisvaiheessa.

Useimmat tarvitsevat myös lääkehoitoa kohonneeseen verenpaineeseen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin.

Elintapaohjaus ja omahoidon ohjaus aloitetaan mahdollisimman pian diabeteksen toteamisen jälkeen. Henkilökohtainen elämäntilanteesi, työsi ja harrastuksesi, elintapasi, syömis- ja liikuntatottumuksesi kartoitetaan. Yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa pohditte mahdollisia muutostarpeita, asetatte tavoitteet diabeteksen hoidolle sekä teette henkilökohtaisen hoitosuunnitelma.

Diabetesta sairastavan seuranta jaetaan omaseurantaan, seurantatutkimuksiin ja seurantatapaamisiin.

Omaseuranta käsittää esimerkiksi hoitomuodon mukaiset verensokerin omamittaukset, verenpaineen kotimittauksen, suun ja jalkojen terveyden omaseurannan.

Seurantatutkimuksissa ja -tapaamisissa kartoitetaan verensokeritasapainon lisäksi sydämen, verisuonten, silmien, munuaisten, jalkojen ja suun terveyttä sekä omahoidon toteutumista ja diabeteksen kanssa pärjäämistä.

Päivitetty 30.9.2023