Siirry sivun sisältöön

Diabeteksen hoidon tavoitteet

On tärkeää hoitaa diabetesta hyvin paitsi päivittäisen hyvinvointisi, myös tulevan terveytesi vuoksi.

Kansainväliset hoitosuositukset ja kansalliset Käypä hoito -suositukset kuvaavat diabeteksen hoidon yleisiä suosituksia ja keinoja. Diabetesta sairastavana sovit yhdessä lääkärisi kanssa yksilölliset hoitosi tavoitteet ja keinot, jotka kirjataan omaan hoitosuunnitelmaasi.

Yleisesti verensokerin hoitamisessa tavoitellaan mahdollisimman normaaleja verensokerin arvoja ilman että verensokeri menee liian matalalle, päivittäistä hyvinvointia, oireettomuutta ja hoidossa jaksamista.

Kohonnut verenpaine ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ovat tavallisia erityisesti tyypin 2 diabeteksessa ja niiden hyvä hoito on myös tärkeää kaikissa diabeteksen muodoissa. Jos olet ylipainoinen on tavoitteena myös yksilöllinen ja realistinen painonlaskua. Useimmille se tarkoittaa 5–15 prosentin laihduttamista.

Pitkällä tähtäimellä hoidon tavoitteena on ehkäistä diabeteksen riittämättömään hoitoon liittyviä lisäsairauksia.

Diabeteksen hoidossa tavoitellaan pääsääntöisesti verensokerin tasoa 4–7 mmol/l (millimoolia litrassa) aamulla paaston jälkeen ja päivällä ennen aterioita. Verensokerin omamittauksessa verensokerin tavoitteena on lisäksi, että aterian jälkeiset lukemat, riippumatta mittausajankohdasta, pysyisivät pääsääntöisesti alle 10 mmol/l. Jos olet ikäihminen, eli yli 75-vuotias, voidaan yksilöllisesti riittävänä verensokerin tavoitetasona pitää 5–8 mmol/l ennen ateriaa ja alle 10–12 mmol/l aterian jälkeen.

Käytännännössä erinomaisessakaan hoidossa kaikki tulokset eivät osu tavoitealueelle sillä verensokerin käyttäytymiseen vaikuttavat moninaiset asiat. Tärkeää on muistaa, että niin kauan kuin sokerihemoglobiini HbA1c on tavoitetasolla, tilapäisistä verensokerin nousuista ei kannata liikaa huolestua,

Pitkäaikaista verensokerin tasoa seurataan sokerihemoglobiini HbA1c kokeella. Yleinen tavoite on alle 53 mmol/mol (millimoolia moolissa). Osalla henkilöistä voidaan yksilölliesti tavoitella matalampaakin tasoa eli alle 48 mmol/mol ja osalla, erityisesti ikäihmisillä, alle 58 mmol/mol voi olla riittävä taso. Jos verensokeritaso on huomattavan korkea, on tärkeää selvittää poikkeavan tason taustalla mahdollisesti olevat syyt, kuten hypolykemia pelko tai hoitoväsymys, ja edetä rauhallisesti ja saavutettavissa olevilla yhdessä asetetuilla välitavoitteilla kohti suositeltavaa tasoa.

Insuliinipuutosdiabeteksen omaseurannassa käytetään yleisesti ihon alle laitettavaa glukoosisensoria, joka mittaa kudosnesteen sokeripitoisuutta. Yleinen tavoite on, että yli 70 % sensoroinnin ajasta sokeriarvo on välillä 3,9–10 mmol/l.

Verenpaineen yleinen tavoite diabetesta sairastavalla on alle 140/80 mmHg. Yksilöllisesti voidaan pyrkiä hieman matalampaan tai korkeampaan tasoon.

Useimmilla ikäihmisillä (75 tai iäkkäämpi) verenpaineen tavoite on nuorempia vastaava, huomattavan iäkkäillä tai jos verenpaineen vaihteluun liittyy huimausta, voidaan tyytyä hieman korkeampaankin tasoon, joka on alle 150/90 mmHg.

Mitatessasi verenpainetta kotona, laske vähintään neljältä päivältä verenpaineen keskiarvo aamumittauksista ja iltamittauksista. Yleinen tavoite kotimittauksissa on alle 135/80 mmHg.

Haitallisen eli LDL-kolesterolin yleinen tavoite on 2,5 mmol/l tai alle, mutta yksilöllisesti voidaan pyrkiä matalampaankin arvoon eli alle 1,4–1,8 mmol/l.

Hyödyllisen eli HDL-kolesterolin yleinen tavoite miehillä on yli 1,1 mmol/l ja naisilla yli 1,3 mmol/l.

Veren rasvapitoisuuden eli triglyseridin yleinen tavoite on alle 1,7 mmol/l.

Päivitetty 30.9.2023