Siirry sivun sisältöön

Raskauden suunnittelu diabeteksessa

Sokeritasapainosi pitäisi olla kunnossa jo ennen raskautta. Siksi suunniteltu raskaus on diabetesta sairastavalle tärkeämpää kuin muille.

Lääkäri juttelee potilaan kanssa raskaudesta vastaanotolla

Verensokeritasapainon tulisi olla raskauden käynnistyessä eli jo ennen hedelmöityshetkeä hyvä. Sokerihemoglobiinin (HbA1c) tavoite on alle 53 mmol/mol (7 %).

Riippumatta diabetestyypistä diabetesta sairastavan raskaus pitäisi suunnitella raskaussuunnittelupoliklinikalla etukäteen hyvissä ajoin ennen raskauden toivottua alkua.

Raskaudensuunnittelupoliklinikalle tarvitaan oman lääkärin tekemä lähete. Ensimmäiselle käynnille on hyvä ottaa mukaan tiedot kaikista lääkityksistä (myös käsikauppalääkkeistä), kattavat verensokerin ja verenpaineen seurantatiedot sekä viimeisen silmänpohjakuvauksen tulokset.

Raskaudensuunnittelupoliklinikalla selvitetään munuaisten, silmänpohjien ja sydämen tilanne sekä kilpirauhasen toiminta. Tutkimusten perusteella arvioidaan käytössä oleva ja mahdollisesti tarvittava lääkehoito. Kun diabetesta sairastavan äidin ja tulevan vauvan hyvinvointiin vaikuttavat seikat on tarkistettu ja huomioitu hyvissä ajoin, voi diabetesta sairastava pääsääntöisesti tulla turvallisesti raskaaksi.

Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan päivittäistä foolihappovitamiinilisää jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä. Jos raskautta suunnittelevalla on diabetes, ehkäisyn poisjättöajankohdasta eteenpäin foolihappoannos on tavallista suurempi, 4–5 mg vuorokaudessa. Sitä jatketaan 12. raskausviikolle asti, jonka jälkeen annos on 1 mg vuorokaudessa koko raskaus- ja imetysvaiheen ajan. Foolihappo vähentää sikiön epämuodostumariskiä.

Kun raskaus on käynnistynyt, tulee diabetesta sairastavan ottaa viivyttelemättä itse yhteyttä terveyskeskuksen äitiysneuvolaan, josta tehdään lähete äitiyspoliklinikalle raskauden seurantaan.

Päivitetty 26.4.2022