Siirry sivun sisältöön

Sokerirasitustutkimus

Sokerirasitustutkimusta käytetään esidiabeteksen, tyypin 2 diabeteksen ja raskausdiabeteksen toteamiseen.

Sokerirasitustutkimusta eli glukoosikoetta käytetään sokeriaineenvaihdunnan selvittelyssä. Kokeessa selvitetään elimistön kykyä tasapainottaa verensokeria silloin, kun nautitaan sokeria.

  • Heikentyneen sokerinsäätelyn tai diabeteksen toteamiseen, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.

  • Tyypin 2 diabeteksen toteamiseen, silloin kun paastosokeri on välillä 5.6–6.9 mmol/l.

  • Raskausdiabeteksen seulontaan ja jälkiseurantaan.

  • Tieteellisissä tutkimuksissa.

Kokeeseen valmistautumisen ohjeita noudattamalla varmistetaan kokeen onnistuminen ja tulosten tulkinta.

  • Voit syödä ja juoda koetta edeltävinä päivinä normaalisti siihen asti, kunnes paasto alkaa.

  • Edeltävän ruokavalion tulisi sisältää riittävästi hiilihydraatteja ainakin kolmen vuorokauden aikana.

  • Alkoholia ei tule käyttää koetta edeltävien 24 tunnin aikana.

  • Paasto aloitetaan 10–12 tuntia ennen koetta, ja sitä jatketaan kokeen loppumiseen saakka.

  • Paaston aikana voit juoda vettä, mutta syöminen ja muu juominen on kielletty. Älä nauti makeisia, pastilleja, purukumia, kahvia, teetä tai alkoholipitoisia juomia kokeen aikana.

  • Älä käytä tupakkaa tai muita nikotiinituotteita kokeen aikana.

  • Vältä hikoilua aiheuttavaa ruumiillista rasitusta koetta edeltävein 24 tunnin aikana.

  • Voit ottaa välttämättömät lääkkeet normaalisti koetta edeltävinä päivinä sekä koeaamuna.

  • Kortisonihoidon aikana koetta ei voi tehdä. Koe voidaan kuitenkin tehdä, vaikka käytössäsi on hengitettäviä kortisonivalmisteita, mutta ota nämä lääkkeet vasta kokeen jälkeen.

  • Sokerirasituskoe aloitetaan klo 7–9 aikaan aamulla.

  • Kokeen aluksi otetaan verinäyte, josta tutkitaan verensokerisi paastoarvo.

  • Välittömästi tämän jälkeen juot 300 ml sokeriliuosta, joka sisältää 75 g sokeria.

  • Raskausdiabeteksen selvittelyssä otetaan uudet verensokerin näytteet yhden ja kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä.

  • Tavallisessa sokerirasitustutkimuksessa otetaan toinen verinäyte kaksi tuntia ensimmäisen jälkeen.

Verensokerin arvo (laskimoplasma) mmol/l

Paastoarvo

Verensokerin arvo (laskimoplasma) mmol/l

2 tunnin arvo

Normaali

< 6,1

< 7,8

Kohonnut paastosokeri

6,1 - 6,9

< 7,8

Heikentynyt sokerinsieto

< 7

7,8–11,0

Diabetes

≥ 7

≥11,1

Päivitetty 30.9.2023