Siirry sivun sisältöön

Erilaisia insuliinipumppumalleja

Pumpun mallin valintaan vaikuttaa oma tarve ja omassa hoitoyksikössä saatavilla olevat vaihtoehdot.

Insuliinipumppu on oman hoitoyksikön tai sairaanhoitopiirin omistama apuväline, joka luovutetaan käyttäjälle maksutta. Pumppuhoidon tarvikkeet saa oman hyvinvointialueen välinejakelusta maksutta oman hoitoyksikön lähetteen perusteella.

Suomessa on käytössä useamman maahantuojan insuliinipumppuja, jotka poikkeavat ominaisuuksiltaan jonkin verran toisistaan. Saatavilla olevat pumput saattavat vaihdella eri hyvinvointialueiden ja hoitopaikkojen välillä.

Peruspumppu on letkullinen pumppu, jossa ei ole sensorillisen tai hybridipumpun lisäominaisuuksia. Peruspumppua voidaan käyttää yhteensopivan verensokerimittarin kanssa, jolloin voidaan hyödyntää pumpun ateria-annoslaskuria. Peruspumppua voidaan käyttää myös yhdessä glukoosisensorin kanssa, jolloin voidaan asettaa hälytykset korkealle ja matalalle verensokerille. Peruspumppu ei kuitenkaan "keskustele" suoraan glukoosisensorin kanssa ja sensori on oma erillinen laitteensa.

Kevyt pumppulaite voi olla ”kertakäyttöinen”, jolloin 3 vuorokauden aikana tarvittava insuliinimäärä laitetaan pumppuun ennen sen kiinnittämistä ja kanyyli tulee suoraan pumpusta ihon alle ilman erillistä letkua. Tällainen pumppu vaihdetaan aina kokonaisuudessaan uuteen.

Toinen vaihtoehto on letkuton pumppu, jossa vain insuliinisäiliö ja siihen liittyvä kanyyli vaihdetaan 3 vuorokauden välein.

Pumpun asetukset ja ohjaus tapahtuvat erillisellä kaukosäätimellä. Näitä voidaan käyttää yhdessä verensokerimittarin tai glukoosisensorin kanssa.

Pumpun kanssa toimii langattomasti glukoosisensori, jonka avulla voi seurata jatkuvasti glukoosiarvoa. Pumppu hälyttää, jos glukoosi vaihtelee asetettujen rajojen yli.

Sensori ei vaikuta insuliinin annosteluun, paitsi jos pumpussa on ennakoiva perusinsuliinin pysäytystoiminta. Jos sensori havaitsee glukoosin laskevan tai uhkaavan laskea yksilöllisesti säädetylle matalalle arvolle, se pysäyttää insuliinin annon. Insuliinin anto käynnistetään itse uudelleen tai pumppu aloittaa sen kun verensokeri on korjaantunut tai viimeistään kahden tunnin kuluttua.

Sensoroiva pumppu on erityisen hyödyllinen henkilöille, joilla on vakavia matalan verensokerin ongelmia tai jotka eivät tunnista matalaa verensokeria.

Hybridipumpusta käytetään nimityksiä itsesäätelevä pumppu ja älypumppu. Hieman virheellisesti niitä kutsutaan myös keinohaimoiksi. Hybridipumppu annostelee pikavaikutteista insuliinia eli basaalia itsenäisesti jatkuvan glukoosisensoroinnin perusteella. Osa hybridipumpuista voi annostella myös pieniä korjausboluksia. Pumppu vähentää insuliinin annostelua verensokerin laskiessa ja lisää insuliinin annostelua verensokerin noustessa.

Laitetta käytetään aluksi 1-2 viikon ajan manuaalitilassa eli insuliinit määritellään samaan tapaan kuin muissakin pumpuissa. Sen jälkeen annostelu perustuu käyttäjän henkilökohtaisiin insuliinihoidon tietoihin ja pumpun algoritmeihin.

Pumpun käyttäjä arvioi edelleen ravinnon hiilihydraatit ja syöttää ateriatiedot pumppuun, jolloin laite ehdottaa bolusten sopivaa annostelua. Kalibrointimittauksia sormenpäästä tehdään päivittäin pumpun pyytäessä kalibrointia (laitemallista riippuen), ja laitteen keräämiä tietoja puretaan itse pilvipalveluun säännöllisesti.

Päivitetty 8.11.2023