Siirry sivun sisältöön

Matkalla huomioitavaa diabeteksessa

Täältä löydät tietoa siitä, mitä sinun tulisi ottaa huomioon matkustaessasi diabeteksen kanssa.

Turvatarkastuksessa kannattaa mainita insuliinista ja hoitovälineistä. Insuliinipumppua käyttävien kannattaa ottaa matkalle toiset pistosvälineet ja riittävästi ylimääräistä insuliinia pumpun toimintahäiriön tai rikkoutumisen varalta.

Insuliini ja pistettävät GLP-1 valmisteet on aina kuljetettava käsimatkatavaroissa, koska ruumassa ne saattavat jäätyä.

Insuliinit ja GLP-1 valmisteet on säilytettävä koko matkan ajan niille suositellussa lämpötilassa. Liian lämpimät tai kylmät olot vaikuttavat niiden säilymiseen ja erityisesti insuliinin tehoon. Valmisteet voi suojata lämmöltä kylmäpakkauksilla. Insuliinin säilytykseen sopivia kylmäpakkauksia ja koteloita voi hankkia yleensä paikallisesta diabetesyhdistyksestä tai verkon kautta.

Insuliinin säilyttäminen voi olla ongelmallista, jos kohdemaan ilmasto on joko hyvin lämmin tai kylmä. Insuliinia tulee säilyttää niin, ettei se pääse lämpiämään liikaa (yli +30 ºC) eikä jäätymään. Molemmissa tilanteissa insuliinista tulee tehotonta.

Koska matkan aikana matkatavarat voivat vahingossa joutua toiselle lennolle kuin on tarkoitus tai kadota kokonaan ja matkalaukut saatetaan pakata lentokoneissa lämmittämättömään ruumaan, insuliini tulee ottaa mukaan käsimatkatavaroihin yhdessä muiden hoitotarvikkeiden kanssa.

Syömisessä kannattaa pitää terve järki mukana ja huolehtia hyvin käsihygieniasta. Turistiripuli tai vatsatauti voivat sotkea verensokerit ja pilata matkan.

Lämpimissä olosuhteissa kannattaa välttää kylmiä tai puutteellisesti kypsennettyjä ruokia, salaatteja, irtojäätelöä, jääpaloja ja keittämätöntä vettä. Pulloveden juominen on turvallisempaa kuin hanaveden. Kädet kannattaa pestä usein ja huolellisesti.

Mikäli matkakohteena on Välimeren etelä- tai itäpuoli tai kaukomaat, oman lääkärin kanssa voi neuvotella varmuuden vuoksi mukaan otettavasta antibioottikuurista.

Erikoisemmista ruuista voi olla vaikea arvioida hiilihydraattimääriä, joten pikainsuliinin annostelussa kannattaa olla varovainen, vaikka ruoka-annos näyttäisikin suurelta.

Helteellä insuliinin imeytyminen nopeutuu, mikä voi aiheuttaa yllättävän verensokerin laskun. Matkoilla tulee usein myös liikuttua tavallista enemmän. Matalan verensokerin varalta täytyy aina pitää mukana jotakin ensiapuevästä, esimerkiksi rypälesokeria, sokeria tai täysmehua.

Glukagonia on hyvä ottaa mukaan, jos matkalla on seurana joku, joka voi sen tarvittaessa antaa. Jos matkustaa yksin, kannattaa kertoa diabeteksesta esimerkiksi matkaoppaalle.

Päivitetty 7.11.2023