Siirry sivun sisältöön

Tyypin 2 diabetes ja liikunta

​​​​Liikunta on ”täsmälääke” tyypin 2 diabeteksessa. Lisäksi liikunnasta saa monenlaista muutakin terveyshyötyä ja hyvän mielen sekä paremman unen.

Liikunnan yleisten terveysvaikutusten ohella sen tavoitteena diabeteksessa on verensokerin alentaminen, laihtuminen ja painonhallinta sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskin pienentäminen.

Jos käytät insuliinia, kannattaa keskustella oman hoitajan kanssa mahdollisesta insuliinin annoksen muuttamisesta liikunnassa. Muut verensokeria alentavat lääkevalmisteet eivät yleensä vaadi erityistä varautumista liikuntaan.

Kestävyysliikunta ja lihaskuntoliikunta lisäävät insuliiniherkkyyttä ja laskevat verensokeria erityisesti aterian jälkeen. Mittaamalla verensokerin ateriaparimittaukset eli ennen ja noin 2 tuntia jälkeen aterian sellaisena päivänä kun et liiku ja sellaisena päivänä kun liikut, näet liikunnan vaikutuksen.

Liikkuminen auttaa pitämään painoa kurissa. Vaikka liikunnan lisääminen ei laihduttaisikaan, se vaikuttaa myönteisesti kehoosi. Lihasmassasi lisääntyy ja rasvan osuus vähenee. Muutos parantaa insuliiniherkkyyttä ja tehostaa sokeriaineenvaihduntaa.

Liikkuminen laskee kokonaiskolesteroliasi ja lisää hyvää HDL-kolesterolia. Liikkuminen tehostaa sydämesi pumppaustoimintaa sekä alentaa verenpainetta ja leposykettä, jolloin sydämen työ vähenee. Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta on hyödyllisintä ja se pienentää sydäntapahtumien riskiä.

Teholtaan sopiva, kohtuullinen liikunta (esimerkiksi reipas kävely, kevyt hölkkä) vahvistaa luustoasi ja niveliäsi ympäröiviä kudoksia. Samalla se alentaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja nivelrikon riskiä.

Päivitetty 30.9.2023