Siirry sivun sisältöön

Ohjeita suun itsehoitoon diabeteksessa

Näillä ohjeilla pidät suun ja hampaat paremmassa kunnossa.

Hampaiden harjauksessa tavoitteena on saada puhdistettua erityisesti ienrajoihin kertyvä bakteeripeite, joka aiheuttaa ikenen tulehtumisen ja hampaita kiinnittävien kudosten menetystä. Myös hampaiden reikiintymisen ja haavojen paranemisen kannalta bakteeripeitteiden poisto on välttämätöntä.

Sähköhammasharjalla on tutkimusten muk​aan saatavissa paras tulos hampaiden puhdistuksessa, mutta käsiharjakin käy, mikäli se on miellyttävämpi. Tärkeintä on osata käyttää harjaa tarkoituksenmukaisesti.

Puhdista harjatessa ienrajat huolellisesti. Puhdista hammasväliharjalla tai hammaslangalla hampaiden välit päivittäin.

Fluorihammastahna on ehdottoman tärkeä reikiintymisen ehkäisyssä. Nuorilla hampaiden reikiintyminen tapahtuu yleensä hampaan kruunuosassa ja ienrajoissa, vanhemmilla ihmisillä esiintyy lisäksi hampaan juuren karioitumista. Juuret ovat mahdollisesti paljastuneet kiinnityskudossairauden vuoksi.

Hammaslääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptillä korkeamman fluoripitoisuuden sisältävää hammastahnaa reikiintymisen pysäyttämiseen ja ehkäisemiseen.

Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen vähentävät happohyökkäyksiä. Happamat juomat, mukaan lukien tuoremehu, happamat energiajuomat ja light -limpsat puolestaan lisäävät happohyökkäystä.

Korkea verensokeri välittyy suuhun ja edistää reikiintymistä ja suun tulehduksia.

Ajoittaista liian matalaa verensokeria on insuliinihoidossa vaikea välttää ja sitä voi joutua korjaamaan useamman kerran viikossa sokeripitoisella syötävällä tai juotavalla. Tällöinkin happohyökkäystä voi katkaista ksylitolituotteilla.

Mikäli sinulla on ongelmia suun limakalvoilla, esimerkiksi aftoja tai punajäkälää, valitse hammastahna, jossa ei ole vaahtoavia ainesosia. Punajäkälän esiintyminen on yleisempää diabetesta sairastavilla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti auttaa sinua sopivien hoitotuotteiden valinnassa.

Desinfioivia suuhuuhteita ei tulisi käyttää pitkäaikaisesti. Ne häiritsevät suun luontaista suojaavaa bakteerikantaa.

Haitallisten yleisterveyteen, erityisesti verisuoniterveyteen, kohdistuvien vaikutusten lisäksi tupakointi lisää hampaiden kiinnityskudostulehduksen riskiä ja vaikeusastetta sekä heikentää paranemista, vaikka bakteeripeitteet poistettaisiin.

Nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita, ienmuutoksia ja hampaiden värjääntymistä. Ikenet voivat vetäytyä ja tulehtua sekä juuripinnat paljastua. Lisäksi nuuskaan saatetaan lisätä sokeria.

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää ja hammashuollon ammattilaiset tarjoavat tukea vähentämiseen tai lopettamiseen.

Kuivan suun hoitoon on saatavilla kosteuttavia suihkeita, suuhuuhteita ja geelejä, joita voi levittää kuiville aroille limakalvoille. Myös ruokaöljystä voi olla apua. Lisääntyneeseen janon tunteeseen tulisi nauttia vain vettä. Sokerittomatkin mehut tai hapotetut juomat ovat hampaille haitallisia.

Ksylitoli estää reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua ja katkaisee happohyökkäyksen. Aterian ja välipalan jälkeen on hyvä pureskella tai imeskellä muutaman minuutin ajan ksylitolipurukumia- tai pastillia.

Jos sairastat diabetesta, säännöllisesti suun tutkimuksessa ja hoidossa käyminen on erityisen tärkeää. Tarkastusväli vaihtelee kolmesta kuukaudesta vuoteen. Suurin osa käy hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla puolivuosittain. Ammattilaiset auttavat yksilöllisesti sopivien kotihoitovälineiden valinnassa ja opettavat niiden käytön.

Päivitetty 31.10.2023