Siirry sivun sisältöön

Insuliinien pistämisen haasteita

Insuliinin pistämisen haasteena voi erityisesti alkuun olla pistospelko tai -kipu. Pistäminen voi olla vaikeaa myös silloin, jos esimerkiksi käsien motoriikka tai näkökyky ovat heikentyneet.

Hoitovälineiden valinnalla voi saada helpotusta pistämiseen. Jos insuliinihoitosi toteuttamisessa on haasteita ota asia oman hoitajasi kanssapuheeksi, jotta voitte miettiä sopivat välineet ja apukeinot tilanteeseen. Pistämiseen kannattaa varata aikaa ja rauhallinen ympäristö.

Sairastumisen alkujärkytyksen takia voi pistämisen oppimiseen mennä aikaa. On myös mahdollista että mielestä unohtuu se mistä vastaanotolla on puhuttu. Oppimistavat ja tarvittava aika ovat myös yksilöllisiä. Tärkeää on, että otat puheeksi mahdolliset vaikeudet oman hoitajasi ja lääkärisi kanssa.

Pistopelkoa kokee suurin osa insuliinihoitoa aloittavista. Alkuvaiheen jännittämisen jälkeen pelko yleensä lievittyy. Ota pistospelko ja kipu heti alussa puheeksi hoitajan kanssa. Näin kannattaa toimia, jotta voitte miettiä yhdessä keinoja niiden lievittämiseen. Vaihtoehtona voi olla ”pistosportti” tai turvakynäneulat.

Nykyiset insuliinikynän neulat aiheuttavat aikaisempaa vähemmän pistoskipua. Neulat ovat ohuita ja pieniä mutta insuliinin pistäminen voi silti aiheuttaa kipua. Kipua tulee herkemmin, jos pistos jää ihon pintakerrokseen tai menee syvemmälle lihakseen. Jossain ihon kohdissa pistäminen voi luonnostaan tuntua kivuliaammalta. Pistospaikan valinnalla samoin kuin neulan valinnalla voi lievittää pistoskipua.

Käsien heikentynyt motorikkaa voi haitata siten, ettei kynästä saa kunnollista tukevaa otetta tai käden voima ei riitä männän painamiseen. Kynän pitämiseksi tukevasti kädessä voi apuvälineistä olla apua, joten kannattaa kysyä hoitajalta apua. Itselläsi jo käytössä olevia apuvälineitä kannattaa hyödyntää. Kokeilemalla löytyy se pistosväline, jolla on helpointa pistää. Tästä kaikesta huolimatta voi kuitenkin tarvita insuliinin pistämiseen toisen apua. Tärkeää silloinkin on itse tietää, miten insuliini pistetään.

Jos näkösi on heikentynyt voi apuna pistämisessä toimia insuliinikynä, jossa annoksen valinnassa auttaa yksikön välein kuuluvat naksahdukset. Insuliinipaketeissa on pistekirjoitusta ja osassa insuliinikynissä on valmiiksi sormin tunnistettavat merkinnät.

Jos käytössä on useampi insuliinikynä, niiden erottaminen erilaisilla pinnalle liimattavilla teipeillä tai muulla materiaaleilla voi olla avuksi. Muita apuvälineitä ovat esimerkiksi insuliinineulan poistaja tai neulankatkaisia.

Unohtaminen ajoittain on inhimillistä. Jos pistoksen unohtaminen aiheuttaa haasteita turvalliseen insuliinihoidon toteuttamiseen, voit arvioida yhdessä hoitajan kanssa, onko esimerkiksi muistitoiminnoilla varustetusta kynästä apua. Käytännössä voit kokeilla itsellesi sopivia muistikeinoja tai insuliinin pistosajan ja annoksen merkitsemistä muistiin ja muistutuksen asettamista verensokerimittariin tai puhelimeen.

Muistisairaan henkilön turvalliseen insuliinin pistämiseen ja insuliinihoidon turvalliseen toteuttamiseen tarvitaan aina toisen ihmisen tukea.

Esitäytetyistä insuliinikynistä voi kerralla annostella valmistajan ohjeen ja käytetystä kynästä riippuen enintään 80–160 yksikköä. Jos insuliinin kerta-annoksesi ovat isoja, voit halutessasi jakaa ja annostella annoksen kahdessa erässä kahteen eri pistoskohtaan heti peräkkäin samalla neulalla. Pistos voi tällöin olla helpompi ja miellyttävämpi.

Isoilla insuliiniannoksilla kannattaa käyttää vahvempia insuliinilaatuja. Suomessa myytävien insuliinivalmisteiden vahvuudet ovat 100, 200 ja 300 yks/ml.

Päivitetty 30.9.2023