Siirry sivun sisältöön

Insuliinien pistäminen

Insuliinin pistäminen on yleensä teknisesti helppoa näppärillä insuliinikynillä.

Video
Insuliinin pistäminen

Miten pistät insuliinia ja mitkä asiat ovat tärkeitä ottaa huomioon.

Kesto: 3:20

Insuliinin pistämisen tekniikkaa harjoitellaan alussa hoitajan ohjauksessa. Tavoitteena on, että jatkossa pistäminen onnistuu omatoimisesti.

Kuvassa kolme erilaista insuliinikynän neulaa, insuliinin yksikköruisku, insuliinikynä sekä neulan poistoon tarkoitettu turvaväline.

Tarkasta käyttämäsi insuliinivalmiste silmämääräisesti. Kirkkaassa insuliinissa ei saa olla samentumia, hiutaleita tai verta. Tarkista voimassaoloaika, että ampulliin ei ole päässyt ilmaa ja että kynä on ehjä. Kirkasta insuliinia ei tarvitse sekoittaa ennen pistämistä.

Insuliinivalmiste, joka on samea, sekoitetaan huoneenlämpöisenä rauhallisesti kääntelemällä kynää vähintään kymmenen kertaa kunnes väri on tasainen.

Kuvassa insuliinikynään kiinnitetty neula, jonka päässä näkyy insuliinipisara.

Käytä joka pistoskerralla uutta neulaa kudosvaurioiden ja pistoskivun välttämiseksi. Pidä neula kohtisuorasti kynää kohti neulaa kiinnittäessäsi. Poista molemmat neulan suojukset. Insuliinin virtauksen tarkistamiseksi kynästä annostele insuliinia, kunnes näet insuliinipisaran tulevan neulan kärkeen. Useimmat insuliinikynien valmistajat suosittelevat testausta vähintään 2 yksiköllä mutta oman pistosvälineen testaukseen suositeltu yksikkömäärä on hyvä tarkistaa käyttöohjeesta. Vaihde neula, jos pisaraa ei muodostu ohjeen mukaisen yksikkömäärän toistamisen jälkeen.

Tarkistamisen yhteydessä saat poistettua ilmakuplat pitämällä kynää pystyssä mäntää painaessa. Jos ilman poistamisen ja neulan vaihtamisen jälkeenkään ei neulan kärkeen tule insuliinia, vaihda kynä uuteen.

Kuvassa vasen käsi pitää insuliinineulaa paikallaan kun oikealla kädellä asetetaan haluttu annos kääntämällä kynän päästä.

Valise haluamasi insuliiniannos kynään kääntämällä valitsinta kynän päästä. Annosteluikkunasta voit tarkistaa asetetun annoksen.

Kuvassa paljastettu vatsan alue. Pistettäessä vatsaan aluetta kannattaa käyttää laajasti, mutta välttää aluetta aivan navan ympärillä.

Pistoskohtaa ei tarvitse puhdistaa ellei sinua ole erityisestä syystä ohjattu näin tekemään. Kun valitset pistoskohdan, huomioi samalla pistosalueiden riittävän laaja käyttö. Pistä vähintään kahden sormenleveyden päähän edellisestä pistoskohdasta ja mielellään vaihda kokonaan esimerkiksi mahan puolelta toiselle tai reidestä toiseen pistosten välillä. Insuliinia ei pistetä arpikudokseen, kovettumiin, luomiin tai mustelmiin. Tatuoituun kohtaan pistämistä on myös hyvä välttää.

Kuvassa pistetään insuliinia insuliinikynällä vatsasta ylös nostettuun ihopoimuun. Neula pistetään ihopoimuun kohtisuorassa.

Nosta iho ja sen alainen rasvakudos poimulle kevyesti peukalon ja etusormen väliin. Neula painetaan ihopoimuun yleensä kohtisuoraan. Poikkeuksena tästä lyhyellä 4 mm insuliinikynän neulalla voit pistää myös ilman poimua kohtisuoraan.

Paina mäntä rauhallisesti pohjaan ja sen jälkeen pidä neula paikallaan vielä 10 sekunnin ajan. Irrota sormet poimusta ja nosta neula pois. Voit painaa sormella pistoskohtaa hetken. Kun olet tehnyt pistämisen rauhallisesti, ei haittaa vaikka iholle olisi tullut pisara insuliinia tai verta.

Kun koko annos on annosteltu kynän annosteluasteikko nollaantuu.

Ota lopuksi neula pois kynästä ja laiteta neula-astiaan. Neula-astiaksi sopii esimerkiksi tyhjä virvoitusjuomapullo. Säilytä insuliinikynä aina ilman neulaa. Jos et poista neulaa, insuliinia voi tihkua neulasta ja se voi tukkeutua. Neulan kautta pääsee myös ilmaa insuliinikynään.

Päivitetty 13.10.2023