Siirry sivun sisältöön

Terveyttä edistävät ruokavalinnat diabeteksessa

Diabetesta sairastavana voit syödä laadultaan samanlaista ruokaa, jota suositellaan koko väestölle. Tavoitteena on verensokerin- ja painonhallinta sekä sydänterveyden edistäminen.

Diabetesta sairastavan ruokavaliosuositukset mahdollistavat yksilöllisen ruokavalion koostamisen varsin väljästi energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan jakauman osalta. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota vaan sopivan ruokavalion voi koota usealla eri tavalla henkilökohtaisten mieltymysten mukaan, verensokerin omaseuranta sekä oma terveydentila ja mahdolliset muut sairaudet huomioiden.

Syömisessä on tärkeää että kiinnität huomiota ateriarytmiin, ruoan kokonaismäärään ja siitä saatavaan energiaan sekä hiilihydraattien, valkuaisen ja rasvan laatuun. Suuntaa antavat ruokakolmio ja lautasmalli.

Valveillaoloaikana on hyvä syödä noin 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi sisältää yleensä aamiaisen, lounaan, päivällisen, iltapalan ja tarpeen mukaan välipalan. Tämä auttaa hallitsemaan ateriakokoja, pitämään verensokerin tasaisempana päivän mittaan ja on hyödyksi myös painonhallinnassa.

Ruoan kokonaismäärä suhteutetaan energiankulutukseen. Mikäli tavoitteena on painonlasku, tulee painon laskea maltillisesti, noin 2 kg kuukaudessa. Tähän päästään pienentämällä päivittäistä energiansaantia noin 500 kilokalorilla.

Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa aterioiden verensokerivasteeseen ja sydänterveellisyyteen. Sydänterveyden kannalta keskeisiä ovat vähäsuolaisuus, pehmeää rasvaa suosivat valinnat (kasviöljyt, kasviöljypohjaiset levitteet, maustamattomat pähkinät, mantelit ja siemenet) sekä täysjyvävilja, juurekset, vihannekset, marjat ja hedelmät kuidun lähteinä. Riittävällä kuidunsaannilla on yleensä positiivinen vaikutus myös verensokeritasapainoon.

Sydänmerkki auttaa valitsemaan sydänterveellisiä valmisteita kussakin tuoteryhmässä.

Omamittaukset auttavat sinua tunnistamaan erilaisten syömisten yksilölliset vaikutukset. Vaikutukset verensokeriin näkyvät verensokerin omamittauksissa tai glukoosisensorin tuloksissa. Verenpainetta kannattaa myös seurata kotona omamittauksilla, jotta näet miten syömisesi vaikuttaa verenpaineen tasoon. Painonhallinnassa auttaa painon seuraaminen kotona säännöllisin väliajoin.

Päivitetty 30.9.2023